Acasă Actualitate USR se opune demolării clădirilor istorice ale fostului Liceu de Arte Plastice...

USR se opune demolării clădirilor istorice ale fostului Liceu de Arte Plastice şi a Inspectoratului Şcolar

DISTRIBUIȚI

USR Timişoara atrage atenţia asupra unui teren impresionant situate lângă Primăria Municipiului Timişoiara, care cuprinde în acest moment: un ansamblu înscris pe lista monumentelor istorice o parcare privată improvizată și o altă mare parte fără nicio construcţie.

Fiind situat ultracentral, interesul investitorilor pentru acest teren vast este uriaș, dar nu trebuie înstrăinat. 

În ședința de Consiliu Local de vineri, va fi votat un Plan Urbanistic Zonal care va reglementa destinația acestui teren situat chiar în inima Timişoarei.

“Trebuie să luăm în serios propunerile cu care vine acest Plan Urbanistic Zonal care în acest moment permite să se construiască aproape fără limite, cu o densitate foarte mare. Se va permite demolarea clădirilor istorice, se pot păstra doar fațadele. O parte a planului este ca pe o mică bucată de teren, cam 400 de metri pătrați, să se construiască încă o bandă auto acolo. O bandă auto, cam acesta este prețul la care a vândut Primăria dreptul de a face – mai mult sau mai puțin – orice, pe acest teren!

Ne opunem acestui proiect alături de alte mii de timișoreni care nu doresc ca patrimoniul oraşului să fie batjocorit. În acest moment avem aici două clădiri istorice importante: fostul Liceu de Arte Plastice și Inspectoratul Școlar care funcționează în fostul internat al liceului israelit.  Împreună, aceste două clădiri formează un ansamblu care este și înscris pe lista monumentelor istorice. O altă mare parte a terenului nu are nicio construcție, iar momentan o bucată de teren este folosită acum ca și parcare privată!”, spune din partea USR Timișoara, Ovidiu Merean.

La debaterea publică a acestui proiect, din 2018, s-a tras un semnal de alarmă atȃt din partea cetăţenilor, cȃt şi a multor instituţii: Ordinul Arhitecților, Institutul Național al Patrimoniului, Mitropolia Banatului, Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei. Din păcate, aceste voci nu au fost ascultate și mai mult, minuta acestei dezbateri publice a dispărut de pe site-ul Primăriei, unde trebuia să fie publicată, prin lege.

„Suntem fermi: noi toți ne dorim o investiție în acest loc! Noi toți vrem să se dezvolte orașul, să fie revitalizate cartierele istorice, cu tot cu idei noi, construcții noi, cu arhitectură captivantă, interesantă, nouă. Dar acest lucru nu se poate obține cu buldozerul!”, a declarat candidatul USR la Primăria Timișoara, Dominic Samuel Fritz.

Clădirile istorice sunt o resursă finită. Generațiile anterioare ne-au lăsat moștenire o arhitectură impresionantă. Care va fi moștenirea noastră – distrugerea lor? Pentru că nu vorbim doar despre două clădiri istorice, vorbim despre viitor și propria noastră identitate. 

USR Timişiara consider că întrebările fireşti care se impun în asemenea situaţie sunt: cui aparţine acest oraș? Pe cine ascultăm în procesul de luare a deciziilor? Ce înțelegem prin modernizare?  Vrem să avem un oraș superficial, în care nu rămân decât fațadele, sau un oraș cu personalitate, în care valorificăm trecutul pentru un viitor mai bun pentru toți?

„Haideți să dezvoltăm acest loc special cu cap. Haideți să oprim acest Plan Urbanistic Zonal care va permite distrugerea clădirilor de patrimoniu. Noi suntem acum vocea oraşului, vocea locuitorilor care se opun distrugerii aproape fără discernămȃnt, în detrimentul păstrării unor valori istorice care vor fi irecuperabile”, a mai adăugat Dominic Samuel Fritz.

Comentarii

comentarii