Acasă Actualitate USR Timiș, cu ochii pe muzeul Corneliu Mikloși

USR Timiș, cu ochii pe muzeul Corneliu Mikloși

DISTRIBUIȚI

Deși inaugurat în 2007, muzeul Corneliu Mikloși nu este deschis publicului nici măcar astăzi (fiind doar ocazional deschis pentru evenimente private). Muzeul onorează istoria transportului în comun din Timișoara, istorie datând din anul 1867, odată cu înființarea societății pe acțiuni ce avea ca scop construirea unei linii de tramvai între cartierele Iozefin – Cetate – Fabric – Gara de Nord. Aceste linii de tramvai au fost inaugurate doi ani mai târziu (1869), punând în funcțiune primele tramvaie din România.

Pe lângă exponatele cu valoare istorică evidentă, precum primul vagon de tramvai tras de cai din România – și al treilea din lume (după New York și Paris), vagoanele cu dublă comandă, denumite ‘Gemenele’, vagonul Electroputere V54, cei ce apreciază istoria transporturilor ar fi încântați să descopere și alte exponate din colecția de firobuze și autobuze datând din anii ‘60 până în 1996.

”Administrația promite că muzeul va fi inclus în planul noii clădiri MultipleXity, principalul proiect al Timișoara Capitală Culturală Europeană, și că în nici un caz nu va fi scos din uz.

Această oportunitate ar fi binevenită și ar aduce cu sine o promovare suplimentară pentru acest muzeu dacă nu ar fi evident că muzeul va fi doar un apendice nedorit pentru Centrul MultipleXity. Muzeul pare mai degrabă o miză electorală decât interes real pentru obiectivul în sine.

Dar marea problemă a muzeului este de fapt că din 2007 până acum, unele dintre exponate au fost depozitate sub orice critică. Multe troleibuze au fost mutate în depoul din Dâmbovița și sunt ținute în aer liber, unde se deteriorează foarte rapid.

Semnalăm și faptul că la începutul lunii aprilie, Societatea de Transport Public Timișoara – responsabilă pentru Muzeul Corneliu Mikloși – publica un anunț de organizare a unei licitații publice pentru valorificarea ca deșeuri a mijloacelor de transport în comun scoase din uz.

Iar îngrijorarea principală este că printre aceste vehicule care urmează să fie trimise la casare, s-ar putea să se regăsească și dubluri ale unor exponate ale muzeului sau vehicule deteriorate din neglijență. Aceste mașinării pot fi, în cel mai rău caz, folosite ca piese de schimb pentru vehiculele expuse.

Exponatele acestui muzeu au valoare istorică și sunt bunuri publice, astfel facem un apel către autorități să respecte importanța culturală a acestui muzeu, precum și a exponatelor sale și să grăbească procesul de a reda publicului accesul în acest muzeu.

USR Timișoara va rămâne cu ochii pe evoluția muzeului Corneliu Mikloși și vom continua să vă informăm în legătură cu acest proiect, constant abandonat de autoritățile locale”, se precizează într-un comunicat al USR Timiș.

Comentarii

comentarii