Acasă Actualitate Utilizări neobișnuite ale peroxidului de hidrogen

Utilizări neobișnuite ale peroxidului de hidrogen

DISTRIBUIȚI

Peroxidul de hidrogen poate deveni un aliat de nădejde în multe aspecte ale vieții, de la utilizări ingenioase în gospodărie la aplicarea sa în cosmetică și grădinărit. Descoperă care sunt câteva dintre utilizările sale practice care te pot ajuta să trăiești mai bine și mai sănătos!

Peroxidul de hidrogen în gospodărie

Peroxidul de hidrogen, cunoscut mai comun sub denumirea de apă oxigenată, este o substanță cu multiple utilizări în gospodărie. Ca dezinfectant puternic, peroxidul de hidrogen poate fi folosit pentru curățarea unei multitudini de suprafețe din casă. Este un aliat de încredere în eliminarea mucegaiului și poate fi utilizat cu succes pentru a curăța și dezodoriza toaletele, baia sau bucătăria.

Peroxidul de hidrogen (apa oxigenată) a demonstrat eficiență în eliminarea bacteriilor E.coli și Salmonella de pe suprafețe de lucru din bucătărie, fiind o alternativă non-toxică la produsele de curățare convenționale.

În plus, peroxidul de hidrogen poate fi folosit ca alternativă naturală la înălbitorii chimici pentru haine. Este eficient în îndepărtarea petelor de pe țesături, dar și în înălbirea rufelor albe. Un simplu amestec de peroxid de hidrogen cu apă poate înlocui cu succes înălbitorii comerciali, protejând în același timp mediul și sănătatea utilizatorului.

Peroxidul de hidrogen în cosmetică

Peroxidul de hidrogen este un agent de albire frecvent utilizat în industria cosmetică. Este un ingredient esențial în produsele de albire a dinților, acestea având o concentrație de peroxid de hidrogen între 3% și 20%. Aceeași substanță este folosită și în produsele pentru decolorarea părului; este esențială utilizarea cu precauție, deoarece poate provoca iritații sau arsuri dacă este folosit în concentrații prea mari.

O altă utilizare notabilă a peroxidului de hidrogen în cosmetică se referă la tratamentul acneei și a altor afecțiuni ale pielii. Proprietățile sale antibacteriene fac din peroxidul de hidrogen un remediu eficient pentru tratarea acneei. Este important de menționat că peroxidul de hidrogen trebuie aplicat direct pe piele cu ajutorul unui tampon de bumbac și trebuie diluat înainte de a fi folosit pentru a evita iritarea pielii.

Peroxidul de hidrogen are și o funcție esențială în curățarea și dezinfectarea instrumentelor cosmetice. Pensulele de machiaj și alte instrumente cosmetice pot fi curățate și dezinfectate cu peroxid de hidrogen, eliminând astfel bacteriile care pot cauza infecții ale pielii.

În plus, peroxidul de hidrogen este utilizat în îngrijirea unghiilor. Peroxidul de hidrogen poate fi eficient în tratarea infecțiilor fungice ale unghiilor, fiind folosit într-un amestec cu apă caldă, în care unghiile pot fi înmuiate timp de 15-20 de minute pe zi.

Peroxidul de hidrogen în grădinărit

Peroxidul de hidrogen este un aliat de nădejde în lupta cu bolile fungice care pot afecta plantele din grădina ta. Fungii sunt organisme care se dezvoltă rapid în medii umede și calde, însă peroxidul de hidrogen îi poate distruge, prevenind astfel răspândirea bolilor în grădină. Poți crea un spray cu o soluție de apă și peroxid de hidrogen (în proporție de 1 la 1) și să pulverizezi amestecul pe frunzele și tulpinile plantelor afectate. De asemenea, peroxidul de hidrogen poate fi folosit și ca măsură preventivă, înainte ca plantele să prezinte semne de îmbolnăvire.

Mai mult decât atât, peroxidul de hidrogen poate stimula creșterea plantelor. Acesta furnizează oxigen suplimentar la rădăcinile plantelor, lucru care îmbunătățește absorbția apei și a nutrienților. Rezultatul este o creștere mai sănătoasă și mai rapidă a plantelor. 

Peroxidul de hidrogen poate fi, de asemenea, folosit pentru a curăța și dezinfecta instrumentele de grădinărit. Un amestec de apă și peroxid de hidrogen (în proporție de 1 la 1) poate fi folosit pentru a șterge lama foarfecilor de tăiere, a săpăligilor sau a altor unelte, pentru a ucide bacteriile sau germenii care s-ar putea afla pe acestea. Aceasta este o măsură importantă pentru prevenirea răspândirii bolilor între plante.

Un alt avantaj al peroxidului de hidrogen este că poate fi folosit pentru a albi pietrele din grădină. Pentru cei care doresc să mențină aspectul curat și luminos al pietrelor decorative, peroxidul de hidrogen poate fi folosit ca agent de înălbire. Acesta va elimina orice pete sau decolorări.

Peroxidul de hidrogen reprezintă un aliat de nădejde în gospodărie, în cosmetică, dar și în grădinărit, având o multitudine de utilizări neobișnuite care îți pot ușura semnificativ viața, datorate proprietăților sale dezinfectante, de albire sau cele de promovare a sănătății plantelor. Folosește-l cu încredere, dar și cu prudență!

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor! 

Surse:

Frysh, Paul. “Slideshow: Health Uses for Hydrogen Peroxide.” WebMD, 20 Dec. 2020, www.webmd.com/drug-medication/ss/slideshow-hydrogen-peroxide-health-uses.

“Hydrogen Peroxide: How to Use It Properly.” Cleveland Clinic, 1 Dec. 2021, health.clevelandclinic.org/what-is-hydrogen-peroxide-good-for.

webMD. “Drugs & Medications.” Webmd.com, 2019, www.webmd.com/drugs/2/drug-76035/hydrogen-peroxide/details.

Comentarii

comentarii