Acasă Actualitate UVT a deschis anul academic 2023 -2024! Rectorul Marilen Pirtea: ”Astăzi, este...

UVT a deschis anul academic 2023 -2024! Rectorul Marilen Pirtea: ”Astăzi, este prima zi din restul vieții voastre…!”

DISTRIBUIȚI

Vineri 29 septembrie, în prezența romancierului și filozofului francez Pascal Bruckener, a ÎPS Ioan și a altor personalități ale vieții sociale și culturale și a sute de studenți, Universitatea de Vest din Timișoara a deschis anul universitar 2023-2024, în Aula Magna a UVT.

Evenimentul a fost precedat de ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa UVT, cunoscutului scriitor și eseist francez Pascal Bruckner, profesor invitat al universității californiene Saint-Diego, profesor la Institutul de Studii politice din Paris, colaborator al cotidianului Le Nouvel Observateur și, în prezent, al ziarului Le Monde.

În mesajul său de bun venit adresat studenților, rectorul Marilen Pirtea a spus:

”Bine ați revenit la Universitatea de Vest din Timișoara, în această zi de mare sărbătoare 29 septembrie. Va fi o aventură care timp de trei ani sau patru ani în funcție de profilul fiecărei facultăți vă va aduce un bagaj mare de cunoștințe și informații care vă vor fi utile toată viața.

La Universitatea de Vest din Timișoara astăzi, începe o nouă viață dragi studenți: este prima zi din restul vieții voastre. O viață plină cu evenimente și întâmplări prin care veți acumula cunoștințe fel de fel dar vă veți și distra și vă veți face prieteni, veți cunoaște mari personalități ale lumii și ale României.

Cu siguranță că sunteți generația căreia nu i-a fost ușor zi de zi, dat fiind că ați trecut printr-o pandemie.  Ați mers înainte și, iată, astăzi sunteți aici. Ne bucurăm că la Universitatea de Vest din Timișoara vom sta față în față în sălile de cursuri cu dotări moderne de care veți beneficia în toți acești ani.

Cu siguranță că, așa cum spunea o colegă, în timpul pandemiei, eram în spatele unor ecrane fețe fără trup și uneori voci fără chip. Acum ne bucurăm că suntem împreună și ne privim față în față. E frumos să vezi coridoarele universității pline de viață și mișcare, fiindcă educația este o flacără aprinsă pe care noi, dascălii, trebuie să o menținem aprinsă și să o ghidăm pe drumul cel bun pentru ca voi, studenții, să beneficiați de cunoștințele cele mai eficiente care să vă fie ghid pentru viață…!”

În cursul serii, în ambianța deosebită a din sala mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, cunoscutul eseist Pascal Bruckner va susține prelegerea publică „Europa a iubit prea mult basmele”, moderată de profesorul Vasile Popovici, propusă publicului universitar și publicului larg din comunitatea timișoreană.

Tor vineri, 29 septembrie, odată cu festivitățile deschiderii anului universitar, la UVT se va desfășura UNIGHT – Noaptea cercetătorilor, un eveniment care face parte dintr-un proiect cu anvergură internațională în care ne este adresată invitația de a ne reuni pentru a sărbători împreună Noaptea Cercetătorilor Europeni.

Ziua se va încheia cu un eveniment unic în România – Festivalul „Univibes”, care transformă întreaga universitate într-o mare locație de concerte și expoziții de artă. Artiști consacrați vor transforma sediul UVT într-un dancefloor, pentru a celebra împreună începutul unui nou an universitar, studenți, universitari și timișoreni, aflați alături și gustând cu entuziasm atmosfera vieții studențești.

Pe scenă for urca Irina Rimes, Mădălina Pavăl Orchesta, Fără Zahăr, Țapinarii, Dora Gaitanovici, JazzAtronik, DJ ZoleeVee, DJ Kuky, MCs United, Happy Flow, IST, No’Dj, Biutopia, Bandy B2B Bibanu’. Participarea la eveniment este liberă, fiind deschisă publicului larg. Partenerii evenimentului sunt: Ministerul Educației, Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT), Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT), Exit Reality și BandBook. 

Săptămâna de inițiere „Bun venit la UVT” (25 septembrie – 1 octombrie 2023) – este un program dedicat „bobocilor” din primul an, în care sunt incluse activitățile specifice deschiderii anului universitar, o perioadă de cunoaștere, informare și acomodare în care se vor desfășura evenimente culturale și de comunicare. Pe parcursul acestei săptămâni, studenții înmatriculați în anul întâi, la programele de studii universitare de licență, sunt așteptați la UVT pentru a descoperi ce înseamnă să fii student, cum funcționează mediul universitar și ce oportunități au din această postură.

Săptămâna se va încheia cu noua ediție a UVT Liberty Marathon, un regal al sportivității organizat duminică, 1 octombrie. Evenimentul din acest an este cu adevărat special pentru că are ca partener oficial Comitetul Olimpic și Sportiv Român, dar și pentru că medalia de finisher a acestei ediții este semnată de campioana olimpică Ana Maria Brânză.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, a cocluzionat: „Deschiderea anului universitar este cu adevărat un prilej special al vieții universitare, când le spunem „Bun Venit la UVT!” studenților din primul an, dar și colegilor lor din anii mai mari. Propunem întregii comunități timișorene un program aliniat genericului foarte cunoscut, legat de anul cultural european TM2023 – „La UVT, Cultura este Capitală!”, iar în acest context sunt onorat să anunț un eveniment de cultural de anvergură europeană, conferirea titlului de Doctor Honoris Causa UVT prestigiosului scriitor Pascal Bruckner, dar și conferința publică pe care acesta o va susține sub titlul „Europa a iubit prea mult basmele”. Vă așteptăm să vă bucurați de energia specifică deschiderii anului universitar, cu multe premiere și cu spirit european!”

Programul evenimentelor propuse de UVT poate fi urmărit pe pagina web UVT, și pe paginile social-media: https://www.facebook.com/uvtromania și https://www.instagram.com/uvt_romania/.

Comentarii

comentarii