Acasă Actualitate UVT acordă domnului prof. dr. George Lusztig, profesor de matematică la Massachusetts...

UVT acordă domnului prof. dr. George Lusztig, profesor de matematică la Massachusetts Institute of Technology, distincția onorifică Medalia de Aur a UVT – MA – însoţită de o diplomă de merit

DISTRIBUIȚI

Universitatea de Vest din Timișoara va acorda domnului prof. dr. George Lusztig, profesor de matematică la Massachusetts Institute of Technology, distincția onorifică Medalia de Aur a UVT – MA – însoţită de o diplomă de merit, la propunerea Facultății de Matematică și Informatică.

Domnul prof. dr. George Lusztig s-a născut în 1946 la Timișoara, unde a urmat școala primară și liceul, fiind unul dintre cei mai renumiți matematicieni născuți în România, specialist în reprezentări de grupuri și grupuri algebrice. Cartea sa despre grupuri cuantice a fost citată de peste 2000 de ori. Cele peste 250 de articole pe care le-a scris au peste 11000 de citări în reviste de specialitate.

În 1978, George Lusztig a devenit profesor la MIT, unde se afla și în prezent. În 1980 a început o colaborare fructuoasă cu D.A. Kazhdan, iar polinoamele pe care le-au elaborat mai apoi, Kazhdan-Lusztig, le poartă numele. De atunci, coomologia de intersecție a devenit unul dintre principalele sale instrumente de cercetare, folosit în special în teoria șarjelor de caractere, pe care a început să o dezvolte în anii 1980 și de care este preocupat și astăzi, precum și în teoria bazelor canonice care rezultă din grupurile cuantice, pe care a început să o dezvolte în jurul anului 1990. George Lusztig a adus multiple contribuții matematice majore, greu de egalat, cu recunoaștere globală.

Comentarii

comentarii