Acasă Actualitate UVT – în Canada

UVT – în Canada

DISTRIBUIȚI

În perioada 11-14 octombrie 2022 a avut loc Adunarea Generală anuală a Rețelei Internaționale a Catedrelor Senghor ale Francofoniei (RICSF), prestigioasă structură de colaborare interuniversitară.

Anul acesta, evenimentul s-a desfășurat la Université d’Ottawa, Ontario, cea mai mare universitate bilingvă din Canada, și la Université du Québec en Outaouais din Gatineau, Quebec, oraș aflat în imediata vecinătate a capitalei Canadei. Aceasta a fost prima reuniune în prezență fizică de după pandemia de Covid 19 și a marcat eforturile tuturor, organizatori și participanți, de revenire la normalitate, dar și de fructificare a oportunităților pe care le resetează orice criză cu impact social major.

Deschiderea oficială a întâlnirii a beneficiat de participarea rectorilor celor două universități gazdă, Prof. Dr. Jacques Frémont și Prof. Dr. Murielle Laberge, respectiv a mai multor prorectori de la universități canadiene. Evenimentul a fost completat cu o recepție la Ambasada Franței din Canada, sub amabilele oficii de gazdă ale ambasadorului titular, excelența sa Michel Miraillet.

Universitatea de Vest din Timișoara a fost reprezentată la activitățile și evenimentele desfășurate, în contextul Adunării Generale a RICSF, de către Prof. Univ. Dr. Nicolae Popa, șeful Catedrei Senghor a UVT, vicepreședinte al RICSF, și Conf. Univ. Dr. Mădălin Bunoiu, prorector responsabil cu strategia academică a UVT.

Ca de fiecare dată, în ultimele ediții ale acestei manifestări, prima și a treia zi au fost consacrate Conferinței științifice a RICSF. Anul acesta, organizatorii au propus 3 teme pragmatice, care să stimuleze colaborarea membrilor RICSF în cercetarea științifică, și anume:

Diseminarea și publicarea cercetărilor în context francez-canadian și internațional;

Prezența Francofoniei în spațiul științific public;

Provocări și perspective pentru schimburile științifice internaționale în lumea francofonă.

Cei doi reprezentanți ai UVT au susținut comunicări științifice în cadrul temelor respective în prima zi, și anume:

– Conf. Univ. Dr. Mădălin Bunoiu, Les universités européennes et les opportunités pour le monde francophone. Etude de cas – l’alliance UNITA;

– Prof. Univ. Dr. Nicolae Popa, Spécialisation et dialogue pluridisciplinaire dans les recherches francophones en Roumanie. Garder, ou dépasser les héritages?

Adunarea generală a RICSF, desfășurată a doua zi, a reunit șefii Catedrelor Senghor și o parte din invitații implicați direct în proiectele rețelei. Ordinea de zi a cuprins 20 de poziții, majoritatea presupunând dezbateri și validare prin vot. Cele mai importante puncte ale ordinii de zi au vizat prezentarea activității desfășurate de fiecare catedră de la precedenta Adunare generală, propunerile de reformă a statutului rețelei, în sensul optimizării funcționării acesteia, completarea Biroului RICSF cu încă un vicepreședinte, aspectele bugetare, respectiv discutarea candidaturilor și votarea catedrei care va organiza adunarea generală în 2023.

Candidatura UVT, în acest sens, susținută de șeful Catedrei Senghor și de prorectorul UVT, a fost convingătoare, fiind validată de participanții la adunarea generală. Principalele atuuri ale candidaturii s-au bazat pe: implicarea activă a Catedrei Senghor a UVT în viața RICSF, experiența UVT în organizarea de evenimente internaționale de anvergură, baza materială și resursele umane remarcabile, respectiv statutul Timișoarei de oraș multicultural, Capitală Europeană a Culturii în 2023.

Ca urmare, în perioada 11-14 octombrie 2023, Universitatea de Vest din Timișoara își propune să fie gazdă primitoare pentru încă un eveniment internațional de anvergură, viitoarea Adunare generală a RICSF, și să marcheze un moment de reper, inclusiv prin Conferința științifică propusă cu această ocazie și acceptată de participanți, pe tema: “Géopolitiques en Francophonie : identités, solidarités, coopérations régionales”.

 

 

Comentarii

comentarii