Acasă Actualitate UVT – lider regional al educației academice și cercetării, conform ranking-ului internațional...

UVT – lider regional al educației academice și cercetării, conform ranking-ului internațional CWUR

DISTRIBUIȚI

Universitatea de Vest din Timişoara se situează în topul primelor 6% dintre cele mai bune universități din lume, dintr-un total de 20.000 de universități, potrivit clasamentului internațional făcute de Center for World University Rankings (CWUR) 2020-2021 și publicate, în data de 8 iunie 2020.

UVT a câștigat 74 de poziții față de anul anterior, ocupând acum poziția 1.186 la nivel mondial.

La nivelul universităților din România prezente în acest clasament,  UVT ocupă poziția a 4-a, în urcare cu un loc față de clasamentul anului anterior, în condițiile în care doar 11 universități din România au fost incluse în clasamentul care grupează cele mai bune 10% universități din lume.

CWUR măsoară performanța universităților pe baza a 4 indicatori de performanţă:

calitatea educației (25%),

inserţia profesională a absolvenților (25%),

calitatea personalului academic (10%) și

performanța cercetării (40%), indicator împărțit astfel: rezultatele cercetării – număr de articole (10%), publicațiile de înaltă calitate – număr de articole apărute în jurnale de top (10%), influența cercetării – număr de articole apărute în jurnale de mare influență (10%) şi citările – număr de articole  cu număr mare de citări (10%).

„Universitatea de Vest din Timișoara confirmă, prin buna clasare în ranking-ul CWUR, postura în care s-a consacrat, aceea de lider regional al educației academice și cercetării din zona de vest a țării. Nu privim acest rezultat ca pe un succes de apogeu, ci ca pe un argument de etapă, căci în lumea universitară realismul prezentului se măsoară mai ales prin intermediul noilor obiective de viitor.

Ca obiectiv strategic, sperăm să ne aliniem între primele trei universități românești clasate internațional, pe baza mai multor criterii de evaluare a activității universitare și poziției în comunitate, alături de universitățile partenere din cadrul celei mai importante coaliții academice din România, „Consorțiul Universitaria”, o platformă a învățământului superior prin care România este prezentă pe poziții meritorii în topurile și clasamentele universitare internaționale”, subliniază rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Pirtea, președinte în exercițiu al „Consorțiului Universitaria”.

Acest ranking, publicat începând cu anul 2012, este unic prin faptul că indicatorii de performanță obiectivi evaluează toți cei patru piloni cheie care stau la baza metodologiei clasamentului (calitatea educației, inserția profesională a absolvenților, calitatea personalului academic și performanța cercetării), fără a se baza pe sondaje de opinie și pe informații raportate de universităţi, astfel încât accentul este egal distribuit pe componentele de educație și de cercetare.

În acest mod, cele 20.000 de universități sunt analizate și clasificate în funcție de performanțele lor obiective.

The Center for World University Rankings este o organizație de top, localizată în Emiratele Arabe Unite, care oferă consultanță politică, perspective strategice și servicii de consultanță guvernelor și universităților, pentru îmbunătățirea rezultatelor educaționale și de cercetare. CWUR publică un clasament universitar global, cunoscut pentru obiectivitate, transparență și consecvență.

În această clasificare, alături de Universitatea de Vest din Timișoara, sunt prezente şi alte 3 universități membre ale Consorțiului Universitaria: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din București şi Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

Comentarii

comentarii