Acasă Eveniment UVT revine la birocraţie din cauza studenţilor risipitori

UVT revine la birocraţie din cauza studenţilor risipitori

DISTRIBUIȚI

pirtea1Studenţii nu au de ce să se teamă de rezilierea înţelegerii între Universitratea de Vest din Timişoara şi RATT. Ei vor avea, ca şi până acum, gratuitate 100% pe mijloacele de transport în comun. Vor trebui însă să facă mai multe drumuri.

Singura diferenţă este că studenţii nu mai pot merge la ghişeele RATT să-şi facă abonamente, pe care să nu plătească niciun leu. Vor plăti 50% din preţul abonamentului  la ghişeu, sumă ce le va fi decontată ulterior la secretariatele facultăţilor. Imediat după ce au făcut înţelegerea antibirocratică cu RATT, prin care studenţii primeau abonamente gratuite şi factura era plătită ulterior către RATT, cei de la UVT au realizat că au făcut o mare prostie. UVT primeşte de la minister anual 900.000 de lei pentru decontarea transportului în comun al studenţilor.

 

Toţi studenţii de la UVT aveau abonament general…

Factura pentru toate abonamentele, emisă lunar de RATT către UVT, a crescut de nu mai puţin de patru ori. Studenţii s-au învăţat prost şi absolut toţi şi-au făcut abonamente generale. Au fost nevoiţi să renunţe la înţelegerea cu RATT, pentru a-şi disciplina studenţii. Scandalul a izbucnit după un comunicat de presă dat de RATT. UVT şi-a recunoscut greşeala, dar a vrut să o păstreze în secret. Studenţii nu au fost, iniţial, informaţi de această schimbare. Apoi conducerea UVT a ieşit cu două mesaje publice. Al rectorului Marilen Pirtea şi al preşedintelui studenţilor din Universitatea de Vest. Ambele vorbesc despre cât de bun este vechiul şi noul sistem. “Dorim ca prin schimbarea modului de decontare a abonamentului să responsabilizăm cheltuirea sumelor primite în acest sens de la Ministerul Educației.  Această metodologie de decontare prin intermediul facultăților a mai existat la universitate până acum câteva luni, iar după eliminarea ei costurile cu abonamentele au crescut de patru ori. Conducerea universității a hotărât să revină la vechiul sistem tocmai pentru a responsabiliza cheltuirea acestor sume. Din experiența trecută, suntem convinși că prin noul sistem doar cei care au nevoie cu adevărat își vor face abonament”, a spus rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Economiile merg la burse

Anca Babeţ, preşedintele OSUT, susţine aceeaşi variantă a economiei ca şi Marile Pirtea. “Deoarece numărul abonamentelor a crescut foarte mult de când s-a introdus gratuitatea direct la ghișeu, UVT se află în imposibilitatea de a asigura decontarea abonamentelor pentru întreg anul universitar, în aceste condiții fondurile fiind, în mare măsură, deja epuizate. OSUT se află în negocieri cu Ministerul Educației Naționale pentru suplimentarea fondurilor alocate pentru transportul în comun, precum și cu Primăria Municipiului Timișoara și RATT pentru identificarea unei soluții optime”, a declarat președintele OSUT, Anca Babeț. Toate sumele economisite de UVT prin revenirea la vechea metodă de decontare a transportului în comun vor fi băgate la burse.

Comentarii

comentarii