Acasă Actualitate UVVG Arad nu este ”fabrică de diplome”

UVVG Arad nu este ”fabrică de diplome”

DISTRIBUIȚI

Universităţi de stat din România au trecut prin situaţii similare celei prin care UVVG Arad trece acum. Pentru câţiva, se aruncă anatema asupra tuturor. Nu este corect. Nu dăm numele universităţilor de stat ”cu pretenţii”, ”case mari”, care au fost acuzate de plagiate ale unor teze de doctorat, de licenţe ”cumpărate” la greu sau de examene luate ”pe mită”, ca să o spunem deschis. Nu ştim cum s-au încheiat acele acuze, că nimeni  nu mai vorbeşte despre ele. Dar a te lega de toţi studenţii unei universităţi – UVVG Arad – că şi-ar fi luat diplomele în mod necinstit, este o acuză nemeritată.

Sunt studenţi care au învăţat, care au avut emoţii la examene şi care şi-au luat licenţele şi masteratele după ce au dat şi probe de teste-grilă cu 100 de întrebări, nu doar o simplă susţinere a lucrărilor de licenţă care, culmea! au mai fost trecute şi prin sistemul antiplagiat! Despre acele teste-grilă, care sunt mărturii scrise, nu vorbite, aminteşte cineva? Sunt foarte puţine facultăţile care practică un astfel de sistem prin care se demonstrează tocmai corectitudinea, valoarea şi meritul absolventului.

Este prea mult şi nemeritat. Cine este vinovat, să răspundă personal, dar a anatemiza întreaga universitate, este incorect. 

Dacă ne ridicăm în vârful picioarelor şi trecem lucrări de licenţă, masterat şi doctorat de la alte facultăţi, chiar de stat, prin sistemul antiplagiat, doar în ultimii 2-3 ani, de când se vorbeşte mai apăsat despre acest fenomen, nu ştim câte universităţi ar ieşi curate ca lacrima, fără a fi acuzat că sunt ”fabrici de diplome”.

***

Redăm comunicatul oficial al UVVG Arad, apărut ca reacţie la cele publicate în spaţiul public despre ”fabrica de diplome”.

‘În faţa unor noi informaţii despre modul în care continuă investigaţiile instituţiilor publice, referitor la reţinerea unor cadre didactice din Universitatea de Vest „Vasile Goldiş“ din Arad, în vara acestui an, dar şi la detaliile privind ultimele devoalări,  facem publice, la rândul nostru, următoarele:

Nu punem la îndoială dorinţa procurorilor de a face lumină în acest caz, în care, cu profundă îngrijorare urmărim, la rândul nostru, ancheta.

Stăm, în continuare, la dispoziţia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru clarificările cerute în dosar.

De asemenea,  nu ascundem mâhnirea noastră, în faţa situaţiei şi a posibilei încălcări a legii, a eticii, a normelor academice,  dar nu putem accepta sintagma ”Fabrică de diplome”.

Deşi contextul nu ne avantajează şi imaginea ne este afectată, nu putem accepta generalizarea situaţiei, în vreme ce Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad a dat absolvenţi care ne fac faimă, oameni împliniţi, angajaţi în instituţii publice şi organizaţii private, companii, spitale, agenţii guvernamentale.

În faţa legii şi a lui Dumnezeu, fiecare răspunde pentru faptele sale’‘.

Comentarii

comentarii