Acasă Actualitate UVVG implicată în educaţia medicală internațională

UVVG implicată în educaţia medicală internațională

DISTRIBUIȚI

Zilele trecute, a avut loc a treia ședință a Consiliului Alianței Internaționale pentru Educație Medicală Belt&Road (BRIMEA) și al patrulea Forum internațional privind educația medicală superioară, întâlniri ONLINE la care au participat 52 de instituții de educație medicală superioară din 13 țări.

În cadrul şedintei de consiliu, profesorul Wen Delliang, președintele Universității Medicale din China, a raportat imaginea de ansamblu a anului 2019 și perspectivele pentru 2020, în contextul pandemiei COVID-19.

Din partea Universității de Vest ,,Vasile Goldiș” din Arad, membră fondatoare a Aliantei Internaționale pentru Educație Medicală Belt&Road (BRIMEA), au luat parte la eveniment doamna rector, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, doamna prorector prof. univ. dr. Anca Hermenean, doamna conf. univ. dr. Casiana Boru, decan al Facultății de Medicină UVVG Arad și domnul lect. Vitia Mereanu din partea Facultății de Științe Socio-Umane, Educație Fizică și Sport UVVG Arad.

Scopul celui de-al patrulea forum internațional privind educația medicală superioară a fost de a răspunde activ la lupta globală împotriva epidemiei, de a promova reforma și dezvoltarea educației medicale și de a construi o comunitate cu un viitor comun în educația medicală. Conferintele științifice – urmărite online de peste 44.000 de cadre didactice, asistenți medicali și studenți mediciniști – au fost împărțite în trei secțiuni: Combaterea activă a Pandemiei, Reforma activă în educația medicală, Construind activ comunitatea de educație medicală.


Cele mai importante abordări au fost legate de schimbările necesare în curricula medicală, prezentarea cursurilor şi a activității practice în contextul menţinerii sănătății studenţilor și a stafului academic, în context pandemic, examinarea online, schimburi de studenţi şi mobilităţile profesorilor în context pandemic. Au mai fost subliniate perspectivele educaţiei medicale: rolul simulatoarelor în pregătirea clinică, învăţarea adaptativă (inteligenţa artificială, învăţare analitică), propunându-se realizarea unei baze de date academice open-access la nivelul alianţei BRIMEA, care să fie accesibilă tuturor studenților din facultățile de medicină ale universităților partenere.

,,Suntem onorați să continuăm această colaborare în domeniul cercetării biomedicale cu partenerii noștri internaționali. Prima serie de cercetători chinezi trebuiau să fie în Arad din luna martie a acestui an, dar odata cu pandemia COVID-19 am amânat acest schimb, urmând să fie reluat la o data ulterioară” – a declarat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, Rectorul Universității de Vest ,,Vasile Goldiș” din Arad.

Comentarii

comentarii