Acasă Cultura ”Vocea de Aur”, la elevii români din 9 școli, din Battonya Ungaria

”Vocea de Aur”, la elevii români din 9 școli, din Battonya Ungaria

DISTRIBUIȚI

La Școala Generală „Lucian Magdu”, din Bătania (Battonya), s-a desfășurat cea de-a VI-a ediție a Concursului național de interpretare vocală intitulat „Vocea de aur”, la începutul săptămânii.

La eveniment au luat parte zeci de elevi de la 9 școli unde învață copii ai românilor din Ungaria (Jula/Gyula, Micherechi/Mehkerek, Bătania/Battonya, Chitighaz/Ketegyhaza, Bedeu/Bedo; Pocei/Pocsaj, Leucușhaz/Lokishaza, Săcal/Koroszsakal și Aletea/Elek).

La manifestarea ce a avut loc luni, 18 octombrie 2021, au participat printre alţii Florin Vasiloni, consul general al României la Gyula; Mircea Leucea,  reprezentant al Ambasadei României la Budapesta;  Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria  (AȚRU); Alina Pădurean, decan la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad;  Atilla Rakoczi, directorul Oficiului Guvernamental (Prefectura) Bekes; Rakoczine Tripon Emese, primarul localității Chitighaz  ş.a. Iniţiatorul concursului este profesorul de muzică al Şcolii din Bătania, Andreea Szenes, originară din Arad.

Juriul concursului a fost condus de către Veronica Demenescu, președintele Asociației „Societatea Internaţională de Studii Muzicale” şi a fost format de format din muzicieni şi profesori consacraţi de la Arad  și Timişoara. Elevii concurenți au fost împărțiți pe 5 categorii de vârstă și au prezentat în fața juriului și a publicului câte un cântec, în limba română. În pauza generată de deliberarea juriului, cei prezenţi au asistat la un program muzical, susținut de grupul “Cousins” şi alţi elevi de la „Incubatorul de Artă” Timișoara. Prezența acestora, foarte apreciată, s-a făcut prin intermediul proiectului RoAct, proiect finanţat de către Secretariatul General al Guvernului României, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP).

Juriul a acordat premii și mențiuni pentru fiecare elev participant, premii asigurate de şcoala organizatoare şi de Fundaţia “Lucian Magdu” din Bătania. Premii speciale au fost oferite de către AŢRU, de către Eva Bocsor-Karancsi, preşedintele Autoguvernării Româneşti din jud. Bekes şi Iulia Pantea, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Szentendre. Tot la Bătania, începând din anul 1993, are loc, odată la 2 ani, un concurs de poezie intitulat „Lucian Magdu” după numele celui pe care îl poartă și Școala din Bătania și la care participă, de asemenea, copii de la alte școli unde învață copiii românilor din Ungaria.

 

Comentarii

comentarii