Acasă Actualitate Va declanşa UE procedura de infringement din cauza poluării din Timişoara?

Va declanşa UE procedura de infringement din cauza poluării din Timişoara?

DISTRIBUIȚI

Inspectori de la Comisariatul Judeţean Timiş – Garda Naţională de Mediu – de la Primăria Timişoara, de la Inspectoratul de Poliţie Timiş şi de la Poliţia Locală Timişoara au inspectat zona Calea Aradului, Calea Lipovei şi Calea Torontalului din Timişoara, luni, 17 ianuarie. Scopul inspecţiei a fost descoperirea surselor de poluare cu praf, cercetarea stării drumurilor şi a spaţiilor verzi.

Dezastrul din Calea Aradului

Pe strada Marginii, în Calea Aradului, inspectorii au descoperit aproximativ 200 de metri pătraţi de teren neîntreţinut şi neasfaltat, traversat de autoturisme şi maşini de mare tonaj. Noroiul este antrenat pe carosabil şi, astfel, la uscare, produce poluare cu pulberi în suspensie (PM10). Au mai fost descoperite două terenuri, de 600 metri pătraţi şi de 20.000 de metri pătraţi, în zonă – spaţii verzi neîntreţinute, cu bălţi şi noroi. Strada nu era întreţinută corespunzător: lipsea asfaltul, existau gropi şi noroi –surse nelimitate de praf. În Calea Lipovei, au fost descoperiţi stâlpi de presemnalizare murdari, încât nici culorile nu se puteau distinge, iar marcajele continue între benzile de rulare erau acoperite cu noroi. Maşinile de mare tonaj treceau şi antrenau mizeria pe carosabil – sursă puternică de PM10. Inspectorii au mai constatat că staţiile RATT nu erau întreţinute corespunzător, iar la intersecţia cu str. Armonia, domeniul public era plin cu deşeuri, noroi şi vegetaţie uscată – sursă de praf. În Calea Torontalului, nenorocirea e la fel de mare: au fost descoperiţi aproximativ 5.000 de metri pătraţi de terenuri virane neîntreţinute – surse inepuizabile de PM10 –l a intersecţia cu str. Felix, alţi 1.000 de metri pătraţi, pe str. Augustin Coman, alţi 1.000 de metri pătraţi, cu inscripţia MapN, pe Calea Aradului, vis-a-vis de benzinăria OMV, şi încă 800 metri pătraţi, înainte de spitalul Athena, cu inscripţia “Teren de vânzare”. De asemenea, s-au identificat un drum de acces neasfaltat, plin de noroi şi mormane de pământ rămase de la fostele şantiere între Calea Torontalului şi str. Augustin Coman.

Un pas înainte, dar insuficient

Datorită depăşirilor permanente înregistrate la indicatorul pulberi în suspensie PM10, în Timişoara, România riscă să fie pedepsită de către Uniunea Europeană, prin declanşarea procedurii de infringement, pentru nerespectarea legislaţiei UE privind protecţia mediului înconjurător. Deşi autorităţile timişorene depun eforturi pentru a rezolva problema poluării cu praf, nu prea reuşesc mare lucru. Primul pas a fost implementarea “Programului integrat de gestionare a calităţii aerului în judeţul Timiş”, dar fără rezultate mari. “Este un pas înainte, dar nu este suficient, problema depăşirilor pentru valorile limită fiind încă actuală pentru aglomerarea Timişoara”, a spus Gabriela Lambrino, directorul Agenţiei Regionale de Protecţia Mediului Timişoara. Astfel, s-a decis împărţirea municipiului în zone operative, care vor fi verificate zilnic, în teren, de către inspectori de la instituţiile responsabile din Timişoara. Secretariatul Tehnic va fi asigurat de către Primăria Timişoara.

Comentarii

comentarii