Acasă Actualitate Va fi împărţită România în 16 regiuni, iar una va aparţine Ţinutului...

Va fi împărţită România în 16 regiuni, iar una va aparţine Ţinutului Secuiesc?

DISTRIBUIȚI

Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului din România (OADOR) cu sediul în Timişoara s-a autosesizat, luni, 15 martie, cu privire la proclamarea drept limbă oficială a limbii maghiare de către Adunarea Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc din România, cu prilejul Zilei Internaţionale a Maghiarilor, 15 martie. La eveniment a participat şi Roxana Marcu, reprezentantul Avocatului Poporului Timişoara. “OADOR a hotărât să ia atitudine. Nu suntem de acord cu asemenea manifestări antiromâneşti. Pe fondul crizei economice, au îndrăznit să proclame limba maghiară limbă oficială în trei regiuni ale României. Cerem Guvernului şi Parlamentului României şi partidelor politice să ia atitudine fermă, să nu se mai întâmple asemenea fapte”, a declarat Teodor Raţiu, preşedintele OADOR.  

Stemă, drapel şi imn

Conform proiectului de hotărâre aprobat de către unguri, limba maghiară este limba oficială în Ţinutul Secuiesc şi are un statut identic cu limba oficială a statului român. Autorităţile publice din Ţinutul Secuiesc asigură folosirea oficială a ambelor limbi, adoptă actele normative şi crează condiţiile care asigură deplina egalitate a celor două limbi (maghiara şi româna). Documentul mai arată că orice cetăţean cu domiciliul în Ţinutul Secuiesc are dreptul să folosească liber şi în aceleaşi condiţii ambele limbi, atât în scris, cât şi oral. Trebuie să mai amintim că politicienii unguri din cele trei judeţe –Târgu Mureş, Covasna şi Harghita –şi-au luat foarte în serios acţiunile şi au creat stemă, drapel şi imn pentru Ţinutul Secuiesc, ca un adevărat stat independent ce se consideră, iar Ţinutul a fost declarat “indivizibil şi nu poate fi înglobat într-o altă unitate teritorial-administrativă”. Iată cât de ameninţător sună imnul secuilor: “S-a aprins cerul, se aude marşul trupelor/ Prinţul Csaba îşi priveşte oastea…Să ajungem în această patrie, pe străvechiul pământ secuiesc/  Să trăim fericiţi într-o patrie liberă… Mai condu o dată poporul tău spre victorie/ Prinţule Csaba, pe cărări de stele!”

În România, limba oficială este limba română

Dacă cităm Legea fundamentală a României – Constituţia – gestul  Adunării Aleşilor Locali unguri este anticonstituţional: “România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. În România, limba oficială este limba română. Drapelul României este tricolor. Respectarea Constituţiei a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”. Rodica Vlad, vicepreşedintele OADOR, a declarat. “Sunt împotriva proclamării limbii maghiare ca limbă oficilă în Ţinutul Secuiesc, atât timp cât acesta se află pe teritoriul românesc.  La nivel naţional, autorităţile române nu au luat nicio atitudine pentru a preîntâmpina aceste evenimente. Ce se întâmplă la noi e o acţiune a extremiştilor, marea masă a cetăţenilor români sau maghiari nu are nimic unii cu alţii. Cei care insistă cel mai mult sunt politicienii. Noi, în Timişoara, am învăţat să trăim în cele mai bune relaţii cu toate naţionalităţile existente aici. De exemplu, eu am făcut liceul la Loga. Acesta era jumătate românesc şi jumătate unguresc. Eu nu am simţit şi nu am văzut pe nimeni să aibă resentimente unii faţă de alţii”, a spus Rodica Vlad. “Românii, fiind în minoritate în Ţinutul Secuiesc, ar putea fi discrimnaţi. Instituţiei Avocatului Poporului se pot adresa atât etnicii magiari, cât şi românii”, a spus Roxana Marcu. Conform unui proiect de lege iniţiat de către UDMR, România va fi împărţită în 16 regiuni de dezvoltare, iar o regiune va corespunde actualului Ţinut Secuiesc. Documentul se află în dezbatare în parlament şi a trecut de Senat.

Comentarii

comentarii