Acasă Cultura Va fi Occidentul africanizat și islamizat? Răspunsul, sâmbătă, la Două Bufnițe Timișoara

Va fi Occidentul africanizat și islamizat? Răspunsul, sâmbătă, la Două Bufnițe Timișoara

219
DISTRIBUIȚI

Mare sărbătoare culturală, în 13 aprilie, la Timișoara. Celebrul scriitor Matei Vișniec vine din Franța, în Capitala Europeană a Culturii, pentru a se întâlni cu cititorii la librăria La Două Bufnițe și pentru o sesiune de autografe, de la ora 17.00, pornind de la volumul Ultimele zile ale Occidentului, apărut în 2018 la editura Polirom.

Moderator va fi Daniela Șilindean.

„Oare ce i se întâmplă Occidentului? A intrat el în faza finală a declinului? Moare civilizaţia occidentală? Va fi Europa Occidentală islamizată, africanizată, ocupată de milioane de migranţi veniţi din Africa şi din Asia? Asistăm la dispariţia omului alb? Se va produce o gigantică operaţiune de înlocuire în Europa a populaţiei albe, de tradiţie creştină, cu o altă populaţie africană şi arabo-musulmană, purtătoare de tradiţie islamică?

Suntem, pe continentul european, martorii unei catastrofe comparabile cu prăbuşirea Imperiului Roman? Se produc sub ochii noştri extincţia valorilor occidentale, amuţirea vocii morale a Occidentului şi ieşirea sa din istorie? A decis oare Occidentul să se sinucidă în prezent, din punct de vedere cultural, după ce în secolul trecut a încercat de două ori să se sinucidă fizic (declanşînd Primul şi cel de-al Doilea Război Mondial)?

Zeci de întrebări de acest gen inundă zilnic presa şi reţelele de socializare. Ca jurnalist, mă confrunt cu ele zilnic la Radio France Internationale, unde lucrez de trei decenii. Ca scriitor însă, mi-am propus să le abordez oarecum altfel, prin prisma unor fabule filozofice şi a unor povestiri cu aer dilematic, dar şi prin câteva confesiuni.”, explică  Matei Vişniec.

El va încerca să dea timișorenilor unele răspunsuri, sâmbătă 13 aprilie, de la ora 17.00.

Matei Vişniec s-a remarcat în anii ’80 ca poet, apoi ca dramaturg ale cărui piese, cu largă circulaţie în mediul literar, sânt interzise pe scenele profesioniste. În 1987 părăseşte România şi se stabileşte în Franţa, unde lucrează pentru Radio France Internationale. Piesele sale în limba franceză apar la Actes Sud – Papiers, L’Harmattan, Lansman, Crater, L’Espace d’un instant.

Numele său figurează pe afişe teatrale în peste 30 de ţări.

În ultimii ani Matei Vişniec s-a remarcat şi ca romancier. Dintre volumele publicate amintim: Omul‑pubelă • Femeia ca un cîmp de luptă (2006), Păianjenul în rană (2007), Groapa din tavan (2007), Sindromul de panică în Oraşul Luminilor (2009, 2012; roman distins cu Premiul revistei Observator cultural), Domnul K. eliberat (2010, 2015; volum nominalizat la Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi),

La masă cu Marx (2011), Negustorul de începuturi de roman (2013, 2014; volum distins cu Premiul „Augustin Frăţilă” pentru cel mai bun roman, Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi şi Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte a anului 2013, în cadrul Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere, Iaşi), Dezordinea preventivă (2011, 2017), Iubirile de tip pantof. Iubirile de tip umbrelă… (2016, 2018), Ultimele zile ale Occidentului (2018).

Comentarii

comentarii