Acasă Sănătate Va fi sau nu va fi greva medicilor pe 1 septembrie? Ce...

Va fi sau nu va fi greva medicilor pe 1 septembrie? Ce promite dr. Viorel Săndesc?

DISTRIBUIȚI

dr. sandescÎn data de 1 septembrie, se preconizează că va avea loc una dintre cele mai mari greve ale medicilor din ultimii ani. Totuşi, pentru a contracara evenimentul care va duce la paralizarea activităţii în spitale, Camera Deputaţilor şi Ministerul Sănătăţii au venit cu următoarea promisiune: creşterea salariilor cu 150%!

Banii vin de la bugetul de stat

”Este o inițiativă ceva mai nouă, legată de creșterea salariilor medicilor. Este o propunere personală. Este vorba de posibilitatea plății salariilor medicilor, predictibilă cu o creștere de 150%. Propunerea personală este ca aceste salarii să poată fi date printr-un program multianual aprobat, să vină practic din bugetul de stat prin transfer către fondul național unic de asigurări de sănătate prin fondul de echilibrare al fondulului național unic de asigurări de sănătate, practic de la Ministerul Sănătății”, a declarat conf. dr Florin Buicu președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, într-un interviu acordat Revistei MedFarm, ediția print din luna iulie 2015.

Inițiativa, salutată de Ministerul Sănătății

Inițiativa a fost deja discutată, cu partenerii, după afirmațiile medicului și este agreată de Ministerul Sănătății. Prof. dr. Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătății, prezent și el la emisiunea adevărul live din 13 august, a spus că ”este un proiect legislativ care este de natură să aducă o îmbunătățire a salarilor întregului personal sanitar” și va avea efecte importante, în cascadă. ”O dată, va permite o plată raportată direct la activitate, performanță. Există medici chirurgi într-o secție care fac o sută de operații pe lună și alți fac 10 sau 3 și salarul lor este egal. Nu e firesc să fie așa. Ar permite o plată în funcție de activitatea reală. Al doilea lucru care va fi determinat de această inițiativă cât și de cea de posibilitatea opțiunii unui pacient pentru un anume medic este încurajarea asigurărilor private. Dacă la sistemul public se va aloca o sumă pentru onorariul medicului, de la buget, privatul care intră în contract cu Casa va primi plata pentru serviciu iar pentru onorariul medicului va putea oferi fie posibilitatea plății directe, fie va fi încurajată oferta de asigurări private. Astfel, o firmă de aisgurări private va putea să spună oricărui cetățean: dacă vei avea nevoie de un serviciu medical complex și vei dori să optezi pentru un anume expert sau vei dori să mergi la un serviciu privat în loc să scoți bani din buzunar neprevăzut îți ofer această asigurare prin care noi includem și această opțiune, pentru un anume expert pe lângă poate alte beneficii specifice unei asigurări medicale”, a declarat prof. dr. Dorel Săndesc, ma scrie MedFarm.ro.

Comentarii

comentarii