Acasă Eveniment Vacanţa de iarnă poate începe pe 14 decembrie, în şcolile din Timiş

Vacanţa de iarnă poate începe pe 14 decembrie, în şcolile din Timiş

DISTRIBUIȚI

Înscrierile pentru Bac, programate în acelaşi timp în care Ministerul Educaţiei i-a sfătuit pe dascăli să-şi ia zilele de concediu fără plată… 
Concediul fără plată impus de guvern bulversează învăţământul din Timiş. Profesorii nu vor, în ruptul capului, să vină la şcoală dacă nu sunt plătiţi, dar o greşeală uluitoare a Ministerului Educaţiei s-ar putea să-i aducă pe toţi diriginţii la muncă. Şi asta, în zilele de concediu neplătit. Directorii unităţilor şcolare din Timiş sunt liberi să aleagă. Ori ascultă sugestia ministerului şi încep vacanţa de iarnă pe 14 decembrie şi nu pe 19, cînd era programată şi vor recupera zilele pierdute, ori intră în 19 în vacanţă, nu recuperează nimic şi zilele de concediu fără plată vor fi consumate în perioada considerată de vacanţă. Culmea, în perioada 14-18 decembrie este programată înscrierea liceenilor pentru examenul de bacalaureat din 2010. Pentru că diriginţii sunt responsabili de întocmirea listelor, aceştia ar putea fi obligaţi să vină la şcoală.

Ministerul Eucaţiei îndeamnă dascălii la încălcarea legii…
Prima perioadă de zile fără plată trebuie luată, conform legii, până pe 30 noiembrie. Astfel, unii elevi ar mai putea avea un weekend prelungit la sfârşitul lui noiembrie. Nu este însă o regulă… Culmea, chiar Ministerul Educaţiei dă cu legea de pâmânt. Iniţial, recomandarea MEC era ca aceste zile fără plată să fie luate de dascăli în timpul vacanţei: 21-24 şi 28-31 decembrie sau să fie redus programul de lucru. După aceea, s-a venit cu varianta unei vacaneţe de iarnă mai lungi, cu începere din 14 decembrie. Sindicaliştii din învăţământul preuniversitar timişean spun că oamenii lor pot să decidă la nivel de conducere de şcoală când să-şi ia zilele de concediu impus.

Liberi să-şi aleagă concediul neplătit…

Prin zilele fără plată impuse profesorilor se reduc cheltuielile cu personalul din învăţământ cu 15,5% atât în noiembrie, cât şi în decembrie. Legal, profesorii trebuie să stea, în noiembrie şi decembrie, aproximativ şase zile şi jumătate în concediu fără plată. „Dascălii trebuie să beneficieze efectiv de aceste zile neplătite. Nu se poate ca ei să vină la şcoală. Fiecare unitate şcolară este liberă să decidă când va lua aceste zile de concediu neplătit. Culmea, noul ministru al Educaţiei, Emil Boc, a luat o măsură în stil caracteristic, a programat înscrierea pentru bacalaureat exact în perioada în care mulţi dascăli ar putea fi în concediu fără plată. Oricum, aceste zile de concediu fără plată sfidează cele mai elementare legi”, spune Virgil Popescu, preşedintele Sindicatului „Spiru Haret” din învăţământul preuniversitar timişean.

Boc, corijent la bacalaureat

Cea mai mare bătaie de cap o vor avea liceeni din an terminal a căror şcoală se închide mai devreme. Ministerul Educaţiei a prevăzut ca în perioada 14-18 decembrie să se facă înscrierile pentru bacalaureat. Anexa privind programul bacalaureatului ce începe în 28 iunie 2010 a fost semnată chiar de către noul ministru al Educaţiei, Emil Boc. Exact în aceeaşi perioadă, MEC le-a sugerat cadrelor didactice să intre în zilele de concediu fără plată. „Nu toate şcolile se vor închide pe 14 decembrie. Există două variante. Dacă hotărăsc să intre în vacanţă din 14 decembrie, ziele vor fi considerate fără plată şi trebuiesc recuperate. Diriginţii, care sunt responsabili de întocmirea listelor pentru bacalaureat, pot face înscrierile în ultima săptămână de şcoală, dacă nu vor să vină acasă din  vacanţă. În mod normal, unităţile şcolare ar putea să aleagă şi alte perioade de concediu fără plată, dar se bulversează întregul proces educaţional”, spune Mariana Eftimie, inspectorul şcolar general de Timiş. Dascălii şi elevii care vor avea un weekend prelungit la sfârşitul lui noiembrie şi mai multe zile de vacanţă de iarnă vor recupera orele în ce a mai rămas din semestrul I, dar şi în semestrul II.

Comentarii

comentarii