Acasă Cultura Vagonul 2, locul 54 – muzică și literatură, într-un regal artistic, miercuri,...

Vagonul 2, locul 54 – muzică și literatură, într-un regal artistic, miercuri, la Casa Artelor Timișoara

DISTRIBUIȚI

Literatura și muzica se vor contopi într-un regal artistic intitulat ”Vagonul 2, locul 54 – Un dialog despre gândul plecării”,
miercuri 5 iunie, de la ora 18.00, la Casa Artelor, str. Pacha nr. 8 Timișoara.

Organizator este Centrul Cultural German, în colaborare cu Direcția de Cultură Timiș.

Scriitoarea Adriana Cârcu s-a confruntat de-a lungul întregii sale existențe „germane” cu tema plecării. Alături de cele două volume de interviuri cu artiștii timișoreni – Povestea zilelor noastre și Povestiri din vremea de după –, în care întrebările „de ce ai plecat?” sau „de ce ai ales să nu pleci?” sunt formulate fără echivoc, gândul plecării însoțește constant textele cu caracter auto-biografic ale autoarei, publicate în volumele Cronică sentimentală și Auriu.

„Plecarea o port peste tot cu mine”, spune Adriana, după 31 de ani de trăit în Germania. Muzicianul Toni Kühn afirmă: „În forul meu interior nu mi-am dorit niciodată să plec din România”, iar artistul vizual Valeriu Sepi – reîntors la Timișoara după 25 de ani trăiți în în exil, dintre care primii 3 în Germania și 22 în Singapore -, spune: „Am plecat în lume cu două ferestre pictate de mine și cu două lăzi de cărți”.

În seara de 5 iunie, vom avea ocazia să pătrundem în mecanismul subtil al dorului care răzbate din textele autoarei și să ascultăm povestea celor trei artiști care s-au confruntat în mod diferit cu gândul plecării. Vom afla ce le-a determinat hotărârile, ce au câștigat luându-le și ce regretă.

În cea de a doua parte a serii, Toni Kühn și chitaristul Mike Altrin ne vor regala cu un mini concert de excepție.

Lectura se va desfășura în limba română.

ADRIANA CÂRCU este jurnalistă internațională și autoarea a cinci volume de scrieri (auto)biografice, cu caracter eseistic și muzical. Deține o rubrică permanentă în revista Orizont din 2006 și este prezentă în paginile a numeroase reviste si site-uri culturale cu eseuri, proză scurtă și traduceri. Adriana scrie în română și engleză.

TONI KÜHN a colaborat cu cei mai reputați muzicieni din România, alături de care a realizat numeroase înregistrări și a participat la nenumărate festivaluri internaționale. Veteranul jazz-ului românesc este un muzician versatil, care stăpânește cu aceeași ușurință chitara, clapele și melodionul. De-a lungul carierei sale a abordat o mare diversitate de stiluri și genuri. În anii 80 artistul a făcut parte din legendara trupă de fusion Post Scriptum, iar mai târziu din Bega Blues Band. Toni s-a bucurat de o colaborare îndelungată cu Liviu Butoi în diverse formule și proiecte.

VALERIU SEPI este artistul care a dus Banatul în lume. În cei 25 de ani petrecuți în exil, pictorul a realizat expoziții personale și a participat la expoziții de grup în Germania, Singapore, Brazilia, dar și în majoritatea țărilor unde a petrecut perioade mai scurte de timp, precum India, Nepal, Bhutan, Myanmar, Cambogia, Vietnam și China, în Tailanda, Malaysia, Indonezia sau Australia. Pânzele și desenele sale emană o copleșitoare energie interioară, purtând însemnele și simbolurile unei „mitologii personale” în care fantasticul se însoțește cu teme profund umane.

Valeriu Sepi este percuționistul formației Phoenix, unde cântă la capre, un instrument conceput și realizat de el cu mulți ani în urmă.

Compozitorul MIKE ALTRIN este realizatorul mai multor proiecte multimedia la care participă cântând la chitară și cu vocea. În 2010 muzicianul lansează albumul digital Blue Lambs, urmat în 2012 de Day Transmission, iar în 2013 de Radio Altringen. Împreună cu Toni Kühn a lansat în 2018 proiectul multimedia “A Night Trapped in Amber” -a informat Centrul Cultural German – Casa Artelor Timișoara.

Comentarii

comentarii