Acasă Actualitate Val de indignare după anunțul de angajare al IKEA Timișoara. Ofertele salariale...

Val de indignare după anunțul de angajare al IKEA Timișoara. Ofertele salariale sunt considerate de bănățeni absolut inacceptabile

DISTRIBUIȚI

Deschiderea magazinului IKEA de la Timișoara face în aceste zile, în spațiul public, subiectul unor discuții pe tema salariilor oferite angajaților. Este relatat că persoanele care au fost la interviuri de angajare au făcut publice ofertele primite. În general, după spusele acestora, se oferă un salariu net de 2.000 de lei, la care se adaugă tichete de masă în valoarea de 20 de lei pe zi, precum și bani pentru transport, adică 150 de lei pe lună.

Oferta lansată în spațiul public a atras critici și ironii. La începutul lunii februarie, IKEA, cel mai mare retailer mondial de mobilă pentru casă, a lansat programul de recrutare în masă, deschizând peste 250 de locuri de muncă pentru viitorul magazin IKEA Timișoara. Compania a angajat deja aproximativ 50 de persoane pentru noul magazin, iar în prezent caută să recruteze încă 250, făcând oferte inclusiv refugiaților ucraineni.

„IKEA se pregătește să deschidă al treilea magazin din România, la Timișoara și a început o amplă campanie de recrutare. Anunțurile publicate pe diverse platforme au fost citite de către oameni, iar la anunțurile distribuite pe Facebook au apărut zilele acestea și comentariile oamenilor.

Cele mai multe reacții ale bănățenilor, apărute în ultima săptămână, sunt foarte critice și revoltate la adresa propunerilor financiare incluse în anunțurile de angajare sau aflate de către candidați în urma interviurilor cu recrutorii. Oamenii pur și simplu iau în derâdere și în bătaie de joc propunerile de angajare formulate de IKEA. Și pe bună dreptate”, scrie consultantul în afaceri Doru Șupeală, pe site-ul său.

Potrivit lui Doru Șupeală, „în unele dintre anunțurile publicate de IKEA, oferta salarială a fost eliminată, nemaifiind menționată vreo sumă”, dar „cele mai multe comentarii menționează oferte salariale de 1800-2000 de lei net, plus bonuri de masă și sunt considerate de oameni absolut inacceptabile, în condițiile costurilor actuale ale vieții în zonă”.

Magazinul de la Timișoara trebuia să fie deja deschis, conform planurilor inițiale ale retailerului suedez, însă deschiderea a fost amânată, unul dintre motive fiind faptul că recrutorii firmei nu au reușit încă să găsească cei peste 250 de angajați de care este nevoie pentru operarea magazinului.

Echipa de management a magazinului este recrutată și plătită încă din aprilie 2022, iar șefa de magazin italiancă este numită încă din iulie 2021, dar pare a fi destul de inconștientă de nevoia de a formula o ofertă de angajare decentă pentru oamenii din zonă.

Magazinul IKEA Timișoara reprezintă următoarea etapă, după București, în planul de expansiune al IKEA România și IKEA Europa de Sud-Est. IKEA își propune să deschidă magazinul din Timișoara în vara acestui an. La acest moment, compania suedeză are două magazine în România, ambele în București, primul deschis în 2007, în Băneasa, iar al doilea în 2019, în zona Theodor Pallady. Reprezentanții IKEA a anunțat în repetate rânduri că au pe listă Timișoara, Brașov și Cluj-Napoca, pentru noi magazine.

Comentarii

comentarii