Acasă Actualitate Valentine’s Day, între kitsch şi sărbătoare naţională

Valentine’s Day, între kitsch şi sărbătoare naţională

DISTRIBUIȚI

Timişorenii şi Valentine’s Day

Pentru unii este o sărbătoare a dragostei, pentru alţii doar un produs de mâna a doua, importat şi popularizat din spirit de turmă. „Valentine’s Day”-ul american a devenit, în scurt timp, Ziua îndrăgostiţilor şi la români, prinzând rădăcini adânci în mentalul colectiv. Cu mai mulţi adepţi decât contestatari, Ziua îndrăgostiţilor, celebrată pe 14 februarie, este exploatată cu succes de agenţii economici, devenind, vrând-nevrând, o sărbătoare naţională. Discuţiile privind oportunitatea unei asemenea sărbători, în contextul cultural românesc, au loc an de an, de la colţul străzii până în platourile televiziunilor. Avem nevoie de o sărbătoare comercială şi artificială sau este mai bine să ne păstăm propriile tradiţii? Îşi mai are rostul naţionalismul în contextul globalizării? Valentine’s Day sau Dragobete? La aceste întrebări au încercat să răspundă câteva dintre personalităţile lumii culturale timişorene şi nu numai.

Pro şi contra Valentine’s Day, cu personalităţi timişorene

O scurtă trecere în revistă a unor opinii arată diversitatea lor în rândul oamenilor de cultură timişoreni. Dincolo de motivaţiile diverse, de la cele de ordin estetic, până la cele care ţin de un patriotism local, o idee se regăseşte frecvent în declaraţii: o sărbătoare a dragostei este întotdeauna binevenită, chiar dacă este de proastă calitate. Evident, un asemenea sondaj nu putea să-l omită pe poetul şi jurnalistul Robert Şerban, cel despre care Adriana Babeţi spunea că are un efect special asupra femeilor „de la 9 ani, la 80 de ani”. „Cum toată lumea o sărbătoreşte, înseamnă să Ziua îndrăgostiţilor s-a impus ca o sărbătoare a dragostei. Până la urmă, cantitatea se impune în faţa calităţii, din păcate”, spune acesta.
O primă opinie feminină ne arată o deschidere către orice prilej de sărbătoare. „Orice sărbătoare este binevenită. Atâta vreme cât este o ocazie de a comunica lucruri frumoase, este foarte bună. Nu este o problemă să te bucuri de mai multe ori. Poţi sărbători şi Valentine’s Day şi Dragobetele. Cred că ar trebui să le sărbătorim pe amândouă”, ne-a declarat Ada Hausvater, directorul Teatrului Naţional Timişoara.
Directorul Filarmonicii „Banatul” nu pare a fi cel mai mare adept al sărbătorii de import, deşi recunoaşte că nu o va trece cu vederea în plan personal. „Noi, la Filarmonică, sărbătorim doar Dragobetele, pentru că are conotaţii româneşti mult mai apropiate de ceea ce simţim. Fetele din Cluburile Lions organizează o seară de cântece şi poezie, iar banii strânşi din bilete vor fi donaţi copiilor nevăzători. Dar, până la urmă, orice sărbătoare care celebrează dragostea şi nu războiul e binevenită. Valentine’s Day nu e singurul kitsch de la noi. Iubitei mele o să-i fac un cadou luni. O să-i facem un cadou şi dirijorului nostru, Radu Popa, care este şi Valentin”, declară Ioan Gârboni.
Dar nu toate doamnele aşteaptă cu nerăbdare Valentine’s Day. „Mie îmi displac aceste lucruri gregare. Nu sunt adepta romantismului colectiv. Dragostea se consumă în doi, nu în gloată. Nu cred în valoarea Zilei îndrăgostiţilor celebrate în comun. Cred acest lucru şi despre sărbătoarea de import, şi despre cele româneşti. Eu pot să-mi fac o zi a îndrăgostiţilor în fiecare zi şi nu sunt de acord să-mi spună cineva când trebuie să sărbătoresc. Trăim într-un proces de mondializare chiar şi a sentimentelor, lucru care este nepotrivit. Din acelaşi unghi al <<cocalarizării>> noastre, a importa o sărbătoare pe care să o facem românească mi se pare total nepotrivit”, mărturiseşte Sorina Jecza, directorul Fundaţiei Triade.
Dacă ne aşteptăm ca în lumea muzicii populare să conteze doar tradiţiile româneşti, ei bine, ne înşelăm. „Valentine’s Day nu trebuie să fie o sărbătoare naţională. Dar, având în vedere că celebrează dragostea, e o sărbătoare binevenită. Eu am o vorbă: <<Sunt făcută din dragoste, pentru dragoste şi trăiesc în dragoste>>. Tot ce e legat de iubire e binevenit. Eu sărbătoresc Dragobetele, pe 24 februarie, dar nici aceasta nu e o sărbătoare a bănăţenilor. Este din Oltenia, iar noi am preluat-o. Am importat noi tot felul de tâmpenii, măcar Ziua îndrăgostiţilor este un lucru bun. E important să nu uităm de Dragobete, dar şi 14 februarie ne uneşte”, a declarat Felicia Stoian, realizator de emisiuni de folclor la TVR Timişoara.
„Noi am importat şi Dragobetele, că în Banat nu exista aşa ceva. Aici se iubea lumea tot anul şi nu aveam nevoie de aşa ceva. Sărbătoarea aia americănească e de import, iar Dragobetele nu sună a Banat. Practic, ambele sunt din import. Dacă cea americănească are caracter comercial, Dragobetele e de <<hai să fim români>> şi să spunem şi noi ca oltenii. Dar Dragobete sună prost în bănăţeneşte. Eu nu sărbătoresc niciodată zilele astea. Am fost îndrăgostit toată viaţa, că dacă nu eram nici nu puteam să cânt”, spune şi renumitul interpret de muzică populară Tiberiu Ceia.

Ce se întâmplă în Timişoara de Valentine’s Day?

Pe lângă numeroasele oferte ale restaurantelor, cluburilor şi pub-urilor din oraş, puţine instituţii de stat organizează evenimente speciale cu ocazia Valentine’s Day. Un asemenea eveniment are loc la Poştă. „Avem invitaţi pensionari, pentru a atrage atenţia că părinţii noştri încă mai există. Noi înşine existăm datorită acestor persoane. De aceea, la Direcţia Generală de Poştă, am gândit o întâlnire cu 14 perechi de persoane vârstice. Vrem să transmitem un mesaj şi chiar să facem nişte cadouri care cred că îi vor bucura pe pensionari. Nu avem treabă cu stilul american. E doar o zi deosebită”, a declarat Nelu Balaş, directorul Centrului Regional Reţea Poştală Timişoara.
Un alt eveniment are loc la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, unde se va pune în scenă spectacolul „Cum vă place” de William Shakespeare, în regia lui Koltai M. Gábor. „Ziua Sfântului Valentin este un prilej de a fi împreună cu persoana iubită, iar trupa Teatrului Maghiar le face un cadou spectatorilor săi: cei care doresc să vizioneze un spectacol în această dată, împreună cu perechea, vor plăti un singur bilet şi îl vor primi pe al doilea cadou”, a declarat Katona Mihály, secretarul PR al teatrului.
 

Comentarii

comentarii