Acasă Actualitate „Valul renovării”. Fritz vrea câteva zeci de milioane de lei din PNRR...

„Valul renovării”. Fritz vrea câteva zeci de milioane de lei din PNRR pentru „școli verzi, inteligente”

DISTRIBUIȚI

Marți, 5 aprilie, reprezentanții Primăriei Municipiului Timișoara anunță că „școlile timișorene intră în Valul Renovării”. Mai precis, potrivit unui comunicat de presă, este vorba despre investiții de 50 de milioane de lei în „școli verzi inteligente”, conducerea primăriei dorind ca majoritatea banilor să fie solicitați prin PNRR.

„PNRR dă șansa reconstrucției din temelii a infrastructurii școlare din Timișoara. Începem acum cu Liceul de Industrie Alimentară, Henri Coandă și pregătim proiectul pentru Școala Gimnazială 1. Misiunea administrației pe care o conduc este să accesăm cât mai mulți bani nerambursabili, pentru ca elevii din Timișoara să învețe în condiții decente. Pregătim și alte proiecte pe următorul ciclu de finanțare din fonduri europene, dar căutăm să accesăm și programe naționale, cum ar fi de exemplu pentru construcția de noi creșe”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

O astfel de inițiativă este cea de la Școala Gimnazială nr. 1. Vorbim de o clădire din zona Freidorf, situată pe strada Comănești, nr. 3, atestată încă din 1762, care ar urma să devină „școală verde inteligentă”. În prezent, inițiativa se află în procedură de licitație achiziționarea serviciilor de proiectare.

„A fost cea de-a patra școală din Timișoara, însă clădirea proprie a fost inaugurată în 1849. Sporirea numărului de clase a făcut necesară extinderea ulterioară a clădirii de mai multe ori. Imobilul este înscris în Listele monumentelor istorice, situl urban Fabric. Investiția va asigura: eficientizarea și renovarea energetică a imobilelor în care funcționează școala; reabilitarea, modernizarea și reorganizarea spațiilor; punerea în valoare a potențialului istoric și architectural al clădirii; amenajarea spațiilor exterioare, cu accent pe realizarea unei școli verzi inteligente. Valoarea estimată a serviciilor de proiectare este de 135.000 de lei, fără TVA”, precizează reprezentanții primăriei.

Alte proiecte asemănătoare sunt cele de la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară, unul estimat la 19.269.176,65 lei (fără TVA) și Colegiul Tehnic „Henri Coandă”, de 27.158.195,25 lei (fără TVA). Cele trei unități de învățământ amintite au, împreună, 1.500 de elevi.

Proiectele le puteți găsi aici:

https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=0E711B0113F68E3DC225881A00484B33
https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=97F7A5A539117FE1C225881A00481362

Comentarii

comentarii