Acasă Actualitate Instanţa i-a arestat pe primii 15 vameşi şi poliţişti de la Vama...

Instanţa i-a arestat pe primii 15 vameşi şi poliţişti de la Vama Moraviţa

DISTRIBUIȚI

UPDATE 3: Lista celor arestaţi

15 vameşi şi poliţişti de frontieră din Timiş şi Caraş-Severin, lăsaţi să plece de la DNA

Acţiunile de la Siret, Stamora-Moraviţa, Nǎidaş – episodul "sacrificarea pionilor"

Schema logică a persoanelor implicate în sistemul piramidal

Peste 100 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la Moraviţa şi Naidăş duşi cu elicopterele la audieri…

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a admis miercuri cererea de arestare a primilor 15 vameşi şi poliţişti de la Stamora Moraviţa, emiţând mandate pentru 29 de zile. Curtea de Apel Bucureşti a judecat cererea de arestare preventivă a lui Cătălin Teodor Tănase (şef de tură PTF Moraviţa), Stoian Petcov, Radu Cătălin Felecan, Ioan Cornel Popa, Florentin Claudiu Ardelean, Răzvan Marincu, Dănuţ Antoni, Oliwer Chevereşan, Andrei Ţăpîrdea, Ciprian Ionuţ Porav, Cirprian Marius Mateş, Darius Apostol, Francisc Tocaciu, Petrişor Bogdan Bănuţ şi Mihai Adrian Şutea.

Cei 15 pot contesta decizia CAB la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Tot marţi, CAB urmează să judece şi cererea de arestare a celorlalţi 15 reţinuţi în cazul de corupţie de la vămile Stamora, Deta şi Foeni.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a reţinut 30 de poliţişti şi vameşi de la PTF Moraviţa, alte cinci persoane fiind cercetate în stare de libertate.

Printre cei reţinuţi sunt ofiţerii de poliţie de la PTF Moraviţa Cătălin Tănase – şef şef de tură şi Radu Feleac.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie face cercetări penale faţă de 35 de persoane între care ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră, lucrători vamali la Punctul de trecere a frontierei (PTF) Moraviţa, Sectorul Poliţiei de Frontieră (SPF) Deta, PTF Foeni din cadrul SPF Cruceni, toate structurile aparţinând Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Timiş şi faţă de persoane suspectate de trafic de ţigări.

Aproximativ 140 de vameşi şi poliţişti de frontieră din Timiş şi Caraş-Severin sunt audiaţi, marţi seară, la DNA, urmând ca cei care vor fi reţinuţi de procurori să fie duşi, începând de marţi noapte, la Curtea de Apel Bucureşti cu propuneri de arestare preventivă. Surse judiciare au declarat marţi seară pentru MEDIAFAX că la sediul DNA sunt audiaţi 140 de vameşi şi poliţişti ridicaţi în urma descinderilor în vămile din Timiş şi Caraş-Severin. Aceştia sunt suspectaţi de luare de mită şi înlesnire a traficului cu ţigări din Serbia. Potrivit surselor citate, la Curtea de Apel Bucureşti, unde vor fi duşi cei reţinuţi de procurori în urma audierilor de la DNA, s-ar fi dispus formarea a opt complete de judecată, care să ia în discuţie propunerile de arestare preventivă.

 Peste 100 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la Moraviţa şi Naidăş duşi cu elicopterele la audieri…

Mai mulţi vameşi şi poliţişti de frontieră de la Moraviţa şi-au angajat avocaţi înainte de descinderile de proporţii, care au avut loc, marţi, la mai multe vămi din vestul ţării. Oamenii legii şi-au construit deja apărările înainte să fie ridicaţi de ofiţerii DGA. Zvonul a fost confirmat de mai mulţi oameni din sistem. Aproximativ 1.000 de jandarmi, poliţişti, ofiţeri DGA şi procurori DNA au controlat, marţi dimineaţă, vămile de Moraviţa şi Naidăş. Oamenii legii au făcut, în acelaşi timp, percheziţii domiciliare la casele mai multor vameşi şi poliţişti de frontieră. Peste 100 de vameşi şi poliţişti au fost ridicaţi şi duşi la audieri, la Bucureşti. Circulaţia în cele două vămi din vestul ţării a fost blocată timp de mai multe ore. Doar de la Moraviţa, 50 de vameşi şi poliţişti de frontieră au fost reţinuţi şi duşi la audieri, la Bucureşti.

Acuzaţi de luare de mită şi înlesnirea traficului de ţigări

Vameşii şi poliţiştii din vestul ţării, ridicaţi de ofiţerii DGA şi trupele speciale ale jandarmeriei, sunt acuzaţi de luare de mită şi înlesnirea traficului cu ţigări. Operaţiunea şoc de la frontierele din România a început săptămâna trecută, la Vama Siret. Procurorii din cadrul DNA efectuează cercetări penale faţă de 59 de persoane, poliţişti de frontieră şi lucrători vamali. Conform purtătorului de cuvânt al DGA, Monica Dajbog, vameşii şi poliţiştii de frontieră din vestul ţării, reţinuţi marţi, au intrat în vizoul DGA din vara lui 2010. Aceştia au fost urmăriţi şi li s-au interceptat telefoanele. Acţiunea de la vămile din vestul ţării au fost anticipate, recent, de preşedintele Traian Băsescu. Întrebat, săptămâna trecută, la Bruxelles, despre arestările de la Vama Siret, Băsescu a spus că vrea să dea informaţii concrete şi este nevoie să se aştepte până la sfârşitul lui februarie. Acţiunile în forţă de la Vama Siret şi vămile din vest sunt văzute ca un mesaj transmis de autorităţile române pentru aderarea rapidă la Spaţiul Schengen, aderare ce este tot mai neclară.

MAI suţine că a lucrat ca la carte…

Oficialii de la Bucureşti sunt mândri de rezultatele acţiunii de proporţii de la vămile din vestul ţării. MAI aşteaptă acum ca şi procurorii de caz să-şi facă datoria. Mariu Militrau, purtătorul de cuvânt al MAI, susţine că există probe solide împortiva poliţiştilor şi vameşilor ce au fost reţinuţi. „Acest caz este instrumentat de foarte mult timp şi sunt probe solide la dosar, dar ordonanţa de reţinere rămâne la latitudinea procurorului de caz. Noi ne-am făcut treaba cu profesionalism. DNA ne-a solicitat să-i ajutăm cu patru elicoptere, lucru pe care l-am şi făcut. Cu aceste patru elicoptere au fost transportaţi la audieri, la Bucureşti, peste 100 de vameşi şi poliţişti de frontieră din Timiş şi Caraş-Severin”, ne-a declarat Mariu Militrau, purtătorul de cuvânt al MAI.

Băcală: „Mă aşteptam la ce s-a întâmplat marţi”

Cu toţii par să se fi aşteptat la descinderile de marţi. Prefectul de Timiş, Mircea Băcală, susţine că în judeţ existau probleme atât la nivelul poliţiei de frontieră, cât şi al vămilor. Băcală mai spune că se aştepta la o astfel de descindere, care să taie aripile celor ce încalcă legea. „Mă aşteptam la ce s-a întâmplat marţi la vămile din vestul ţării, după ce s-a petrecut la Siret. Eu am avut probleme cu poliţiştii de frontieră şi vameşii din Timiş, chiar în perioada în care am fost numit prefect, am constatat că există probleme la nivelul acestor structuri. Atunci se acuzau reciproc, vameşii pe poliţiştii de frontieră, poliţişti pe vameşi, când am cerut explicaţii, acum plătesc toţi. Aşteptăm rezultatele anchetei şi sper ca acest lucru să fie o lecţie pentru toţi cei ce încalcă legea”, ne-a spus Mircea Băcală, prefectul de Timiş. Comisarul-şef Doinel Malcoci, şeful poliţiştilor din Timiş, era şi el convins de ce avea să se petreacă la Moraviţa. „Toate se plătesc, mai devreme sau mai târziu. Eu nu voi fi de partea celor ce nu sunt corecţi, sub nicio formă. Se ştia tot ce se va întâmpla la vămile din vest, trebuia doar ca cineva să apese pe un buton. Nu-mi permit să spun mai multe pe această temă”, ne-a declarat comisarul-şef Doinel Malcoci, preşedintele sindicatului poliţiştilor din Timiş.
S. MĂRĂSCU

UPDATE 1: Acţiunile de la Siret, Stamora-Moraviţa, Nǎidaş – episodul "sacrificarea pionilor"
Schema logică a persoanelor implicate în sistemul piramidal

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex afirmă, într-un comunicat de marţi, că acţiunile judiciare de la punctele Siret, Stamora-Moraviţa, Nǎidaş reprezintǎ episodul "sacrificarea pionilor". Schema logicǎ a persoanelor implicate în sistemul piramidal, conform comunicatului Pro Lex:
"Pionii" – lucrǎtori vamali;
"Caii" – colectorii – şefi de turǎ, şefi de vamǎ, lideri de sindicat (a se vedea ascensiunea liderilor de sindicat din vǎmi),etc.
"Nebunul" sau coordonatorul, persoana indispensabilǎ – liderul de sindicat (a se vedea stenograma înregistrǎrii telefonice publicatǎ în România Liberǎ) şi/sau director ANV
"Tura" – şeful ANV şi directorii direcţiei supraveghere vamalǎ, proceduri, resurse umane
"Regina" – partidul politic, membrii importanţi din partid care pot decide numirea şefului şi directorilor ANV şi ANAF
"Regele" – ?
"Contrar percepţiei publice, sub aspectul sumelor obţinute, înainte de aderarea la UE vǎmile de interior erau mai importante decât vǎmile de frontierǎ, iar dupǎ intrarea în UE, accizele sunt mai importante decât vǎmile. Sumele pot proveni din colecta zilnicǎ a micului trafic şi a mǎrfurilor subevaluate cantitativ sau valoric, precum şi din diferenţa de încadrare tarifarǎ. De asemenea, sume importante de bani sunt plǎtite sub formǎ de abonament sau finanţare a campaniilor electorale ", explică Pro Lex.
Potrivit sindicatului, sumele sunt colectate printr-un sistem organizat şi centralizat "cu destinaţie cǎtre persoane care finanţeazǎ partidul, prin excepţie, cǎtre persoane politice conform negocierii în cadrul partidului".
"Elemente ce au favorizat sau au contribuit la buna funcţionare a sistemului: promovarea temporarǎ a şefilor de turǎ, şefilor de vamǎ (a se vedea cazul vǎmii Halmeu) şi directorilor de regionale; permutǎri de lucrǎtori vamali prin îndepǎrtarea unora şi aducerea altora; aducerea în funcţii de conducere a unor persoane ce nu aveau cunoştinţe în ceea ce priveşte legislaţia vamalǎ; mutarea lucrǎtorilor vamali fǎrǎ decontarea cheltuielilor de deplasare sau cazare; îndepǎrtarea, schimbarea din funcţii sau destituirea lucrǎtorilor vamali care au descoperit fraude sau nereguli sǎvârşite de firme protejate", se mai arată în comunicatul citat.
Pro Lex susţine că în timp, unele persoane au promovat, "ocupând mai multe roluri pe tabla de şah". "O parte dintre aceste piese au fost prezentate în mass-media, de-a lungul timpului, cu dovezi materiale, însǎ au rǎmas doar ştiri de presǎ, fǎrǎ o finalitate sub aspectul tragerii la rǎspundere. Ar trebui urmǎritǎ ascensiunea politicǎ şi în funcţia publicǎ a unor persoane care au ocupat funcţii (…). Cazul autodenunţului de la Vama Halmeu reprezintǎ trecerea la un alt nivel al piramidei", mai spune sursa citată.
Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex afirmă că a fǎcut mai multe sesizǎri cu privire la neregulile din sistemul vamal, însǎ, pânǎ la aceastǎ datǎ au avut imunitate totalǎ.
"Sumele colectate reprezintǎ un procent foarte mic în comparaţie cu profitul rezultat din neplata drepturilor vamale, iar paguba la bugetul de stat nu poate fi evaluatǎ în cifre. Renunţarea numai la acest sistem de colectare ar fi fost suficient sǎ acopere sumele de bani economisite prin reducerea veniturilor bugetarilor şi pensionarilor. România nu este pregǎtitǎ pentru schimbare, presa nu este dispusǎ sǎ prezinte numele pieselor importante de şah, sistemul de represiune este funcţional şi, pentru siguranţa fizicǎ, nu sfǎtuim pe nimeni sǎ încerce sǎ completeze tot puzzle-ul. Ceea ce ajunge la populaţie este doar ceea ce rezultǎ din dispute politice, dar, de cele mai multe ori, cu finalitate doar sub aspectul ascensiunii sau decǎderii politice", se arată în comunicatul Pro Lex. 

UPDATE 2: 15 vameşi şi poliţişti de frontieră din Timiş şi Caraş-Severin, lăsaţi să plece de la DNA

Cincisprezece vameşi şi poliţişti de frontieră din Timiş şi Caraş-Severin au fost lăsaţi să plece de la DNA, marţi noapte, după ce au fost audiaţi de procurori, care au dispus în cazul lor interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu sau ţara. Avocaţii unora dintre poliţiştii şi vameşii din Timiş şi Caraş-Severin vizaţi în ancheta privind fapte de corupţie la vămile Stamora Moraviţa şi Naidăş au declarat că, până în prezent, procurorii anticorupţie au dispus pentru 15 persoane măsura interdicţiei de a părăsi localitatea de domiciliu sau ţara, aceştia fiind lăsaţi să plece de la DNA. Alţi 15 vameşi şi poliţişti de frontieră au fost reţinuţi şi vor fi prezentaţi instanţei Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.
Ceilalţi suspecţi în ancheta privind fapte de corupţie la vămile Stamora Moraviţa şi Naidăş, ridicaţi, marţi dimineaţă, în urma unor percheziţii şi aduşi în Bucureşti, sunt audiaţi în continuare la DNA, procurorii urmând să decidă în cazul lor măsurile preventive. Avocaţii au mai spus că marţi noapte vor fi duse la Curtea de Apel Bucureşti câteva loturi cu persoanele reţinute de procurorii anticorupţie. Alte loturi vor fi prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă în cursul zilei de miercuri. La Curtea de Apel Bucureşti s-a dispus formarea a opt complete de judecată, care să ia în discuţie propunerile de arestare preventivă, potrivit unor surse judiciare.

Comentarii

comentarii