Acasă Actualitate Vaporaşele cu panouri solare – o soluţie ideală pentru Timişoara —...

Vaporaşele cu panouri solare – o soluţie ideală pentru Timişoara — FOTO

DISTRIBUIȚI

Lucrările de decolmatare a Begăi se apropie de finalizare, astfel că municipalitatea timişorenă plănuieşte să folosească la potenţial maxim canalul ce tranzitează urbea. Primăria Timişoara are în vizor achiziţionarea unor vaporaşe care să fie folosite pentru transportul de persoane pe Canalul Bega. Iniţiativa este binevenită, aducând două plusuri Timişoarei – introducerea transportului în comun pe apă va ajuta la decongestionarea traficului de coşmar din oraş, contribuind puternic şi la atractivitatea din punct de vedere turistic a capitalei Banatului. Doi cunoscuţi oameni de afaceri timişoreni vin cu o propunere care aduce încă un mare plus ideii indroducerii transportului pe apă în Timişoara. Emil Cristescu şi Dan Bedros le sugerează edililor să achiziţioneze vaporaşe cu panouri solare, după un model adoptat deja în unele mari oraşe din vestul Europei (Paris, Berlin etc.). Ideea este cu atât mai bună cu cât Timişoara s-a înscris, recent, în competiţia care va desemna „Capitala verde a României”. Mai mult, la capitolul poluare a aerului, Timişoara nu stă grozav.

Transport fără poluare

Emil Cristescu, vicepreşedintele Bega Grup, explică avantajele achiziţionării unor vaporaşe care folosesc „energie verde”, nepoluantă: „Împreună cu domnul Dan Bedros, am analizat posibilitatea ca Timişoara să achiziţioneze acest gen de vaporaşe, cu panouri solare, la un preţ foarte convenabil. Mai important decât preţul convenabil este însă plusul dat de faptul că vaporaşele sunt propulsate folosind energie solară, astfel că poluarea ar fi, practic, inexistentă”. 

„Propunerea este binevenită”

{vsig}galerie/vaporase{/vsig}

Vaporaşele, în număr de şase, ar urma să fie cumpărate anul viitor, în prezent fiind cunoscută doar locaţia celor 10 pontoane-staţii pentru transportul pe apă. Mijloacele de transport ar urma să facă parte din flota Regiei Autonome de Transport Timişoara, în prezent lucrându-se la centralizarea caracteristicilor tehnice pe care trebuie să le întrunească ambarcaţiunile ce vor fi achiziţionate. „Purtăm discuţii cu reprezentanţii Căpităniei Portului Timişoara, cu cei de la Ape, ca să vedem ce caracteristici tehnice ar trebui să aibă vaporaşele. Să vedem dimensiunile în care trebuie să se încadreze, care ar fi încărcarea maximă etc. Apoi urmează întocmirea caietului de sarcini pentru organizarea licitaţiei pentru cumpărarea vaporaşelor. Sperăm să finalizăm demersurile până la sfârşitul anului şi anul viitor să putem cumpăra ambarcaţiunile”, spune Culiţă Chiş, directorul Direcţiei Drumuri şi Transporturi din cadrul Primăriei Timişoara. Viceprimarul Timişoarei, Adrian Orza, explică: „Purtăm discuţii cu toţi factorii implicaţi şi studiem şi regulamentele din alte oraşe care au deja transport pe apă. Ţinem foarte mult la introducerea transportului în comun pe Bega pentru că, pe lângă faptul că va ajuta la decongestionarea traficului, va aduce un mare avantaj din punct de vedere turistic Timişoarei. Trebuie să analizăm şi partea financiară şi să prindem investiţia în bugetul anului viitor”. Edilul susţine că şi partea ecologică este deosebit de importantă în orice proiect demarat de municipalitate şi declară că orice propunere este binevenită: „Evident că partea privind poluarea este importantă, de aceea municipalitatea se şi implică în multe proiecte privind reducerea poluării şi păstrării curăţeniei în Timişoara. Propunerea domnilor Cristescu şi Bedros este binevenită. Orice propunere care ajută Timişoara este binevenită”, încheie Orza.
 

Comentarii

comentarii