Acasă Actualitate Veliko Gradiștea și Lacul de argint – cele mai atractive destinații turistice...

Veliko Gradiștea și Lacul de argint – cele mai atractive destinații turistice din Serbia, prezentate, joi, la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Veliko Gradiștea este prima destinație turistică care s-a prezentat, joi 20 aprilie, la Timișoara, în noul format, în frumoasa și istorica clădire a Vicariatului Sârbesc din zona pieței Unirii, ” într-o casă a noastră a sârbilor…! (consulul Serbiei Vladan Tadic).

Deschiderea a fost făcută de vlădică Luchian, episcopul sârbilor, care a vorbit de buna colaborare dintre Veliko Gradiște și zonele turistice din Banat și din România.
În mesajul său Vlad Tadic, consulul general al Serbiei la Timișoara, a spus:
“Vă invit să vizitați zona turistică Veliko Gradiște cu Lacul de argint, fiindcă sezonul începe la 1 mai. În plus Veliko Gradiște este și cea mai importantă stațiune care are cele mai spectaculoase oferte pentru vizitatori care vin în stațiunea și să admire Lacul de Argint”

O dovadă că sârbii știu să își promoveze frumusețile turistice, pe an, este și faptul că organizează până la 14 -15 prezentări, 6 numai cu zona Veliko Gradiște.

“Rezultatul este evident: numărul turiștilor a început să crească tot mai mult. Sunt atât români care vizitează Serbia, dar și sârbi care vizitează România, e o activitate reciprocă de bună vecinătate. Sunt multe vizite care au loc în la sfârșit de săptămână sau în perioada sărbătorilor”, a concluzionat consulul Vladan Tadic.

În zona turistică Veliko Gradiște sunt 330.000 de locuri de cazare, iar anul trecut s-au înregistrat 130.000 de vizitatori cei mai mulți fiind bineînțeles din România.

Cosmin Tabără, viceprimarul Timișoarei, a vorbit despre relațiile extraordinar de bune dintre români și sârbi, de obicei, o relație de la om la om foarte puternică. “Mă bucur că există asemenea întâlniri între români și sârbi pe tema turismului pe zona Banatului care este deosebit de frumoasă și are multe oferte frumoase de vizitat. E bine să vorbim și noi, românii, de locurile turistice extraordinare din zona noastră și să ne vizităm reciproc.

Relațiile între români și sârbi au fost întotdeauna bune și mai ales între oameni au fost foarte bune, între români bănățeni și sârbi și niciun politician nu va putea rupe aceste relații foarte puternice ce leagă cetățenii celor două țări, relatii clădite în timp în această zonă. Așadar este momentul să punem bazele unui turism tot mai solid, iar Primăria Timișoara oferă tot sprijinul în acest sens”, a mai spus Tabără.

Mesajul Uniunii Sârbilor din România a fost: “Adresez un călduros salut din partea Uniunii Sârbilor din România și a domnului președinte și deputat, Cârstnici. Deși rolul primordial al Uniunii Sârbilor din România este să păstreze identitatea națională și culturală a etniei sârbe din România, un rol secundar este și de a fi un element de legătură în relațiile româno-sârbe și evident prin intermediul astfel de evenimente care se organizează de ani buni, să își aducă contribuția la dezvoltarea și valorificarea potențialului turistic al ambelor regiuni”

Dragan Milic, primarul din Veliko Gradiște, a spus în mesajul său: “In primul rând, în fiecare zi, când ne trezim dimineața ne dăm seama că noi suntem cei privilegiați pentru că ne uităm spre țărmul celălalt unde se află România și, dacă ar fi să ne alegem vecinii, tot pe românii i-am alege ca vecini.

Ne aflăm la o distanță de 130 de km de Timișoara și o să vă dau idei ce puteți face în șapte-opt zile când veniți și vizitați Veliko Gradiște sau Lacul de argint și ce puteți vizita în împrejurimile acestui oraș. O să vă simțiți bine făcând baie în lac sau în Dunăre și puteți să degustați specialitățile gastronomice și să vă simțiți bine ascultând o vioară având în fața o ciorbă de pește sau o ciorbă de fasole, care este specifică.

La ora actuală se construiește un drum expres către Veliko Gradiște.

Noi suntem aici pentru a șasea oară să ne prezentăm și mulțumim bisericii și eparhiei sârbe și autorităților locale din Timișoara pentru sprijin.

Vă invităm să veniți la Veliko Gradiște și veți avea un sentiment deosebit, o să savurați frumusețile regiunii și o să vă placă extraordinar specialitățile gastronomice. Când o să ajungeti să veniți să mă căutați să bem o cafea să schimbăm o vorbă. Va invit cu plăcere să veniți și să ne vedem la Veliko Gradiște”, a declarat primarul din Veliko Gradiște.

La rândul său, Daiana Stoianovici, președinta Asociației Turistice Veliko Gradiște, a amintit că, anul trecut a fost un sezon de vârf. Au fost peste 130.000 tutiști, iar cei mai mulți au fost români.

Ce este ceea ce îi atrage? În primul rând, este ospitalitatea și calitatea ofertei gastronomice care se poate oferi în locațiile care sunt la Lacul de argint. Vorbim de ospitalitatea și bună dispoziție!  Trebuie să veniți să vedeți și să consumați acolo bunătățile culinare și gastronomice”, a îndemnat Stoianovici.

Supranumită ”Litoralul Serbiei”, stațiunea ”Srebrno jezero” rămâne ”perla coroanei” municipalității Veliko Gradiște și una dintre cele mai căutate atracții turistice, atât pentru sârbii din zona capitalei cât și pentru românii din vestul țării, ”Lacul de Argint” fiind situat ideal, la 132 de kilometri de Timișoara și la doar 110 kilometri (dintre care mai mult de jumătate pe autostradă) de Belgrad.

Lacul de Argint, însă, constituie doar unul dintre punctele de atracție ale regiunii Veliko Gradiște, care are mult mai multe de oferit oaspeților.

De la parfumul de epocă al orașului vechi, grădinile cu flori, peluzele veșnic verzi și terasele cochete, la faleza Dunării și bazarul vechi, Veliko Gradiște trebuie descoperit în liniște, la pas, pentru ca apoi să poți profita de oferta culinară tradițională, din care se remarcă faimoasa ”fasole de gradiște” și ciorba de pește proaspăt pescuit.

 

Comentarii

comentarii