Acasă Cultura Veniți! Verdictul a fost dat: Cartea lunii septembrie “La Bufnițe” Timișoara este...

Veniți! Verdictul a fost dat: Cartea lunii septembrie “La Bufnițe” Timișoara este Mort în Patagonia de Daniel Vighi

DISTRIBUIȚI

Verdictul a fost dat! Cartea lunii septembrie la Librăria “La Bufnițe” Timișoara (Piața Unirii) este Mort în Patagonia de Daniel Vighi, Polirom, august 2017, iar joi, 14 septembrie, de la ora 18.30, va avea loc lansarea romanului, în prezența autorului.

Alături de acesta, vor vorbi scriitoarea și profesorul universitar Adriana Babeți și Vasile Popovici. Romanul Mort în Patagonia este o parabolă epică pe tema lecturii ca aventură. Începută în urma unui seminar din sala 201 a Facultăţii de Litere din Timişoara, peregrinarea este o incursiune în istoria descoperirii Lumii Noi, avîndu-i ca protagonişti pe Columb, Magellan şi Pedro Sarmiento de Gamboa, la care se adaugă o serie de conchistadori celebri cărora lectura, ca incursiune în timp şi geografii, le dă viaţă. Romanul deplînge genocidul populaţiei ona din Patagonia, al băştinaşilor selknam, dar şi moartea cumplită a coloniştilor debarcaţi în lumea inospitalieră din Tierra del Fuego în anul 1555.
Prin actul magic al lecturii, cîţiva bănăţeni sînt paraşutaţi de pe o stradă timişoreană, după revoluţie, în lumea secolului al XVI-lea. Efectele de umor şi savoare lexicală rezultate din întîlnirea aceasta sînt irezistibile. Pornind de la celebrul roman Moby Dick, autorul imaginează Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” ca pe Oceanul Pacific, ducînd mai departe viziunea lui Herman Melville. Alt reper-far al călătoriei este romanul Toate pînzele sus!, iar marele galion al literaturii universale – condus de Cervantes, sub pavilionul etern al cavalerului Don Quijote de la Mancha – deschide calea către o poveste fantastică printr-o extraordinară desfăşurare de jocuri culturale ale imaginaţiei.
Daniel Vighi s-a născut pe 8 octombrie 1956. Este prozator al generaţiei literare din anii ’80, eseist şi profesor de literatură română contemporană la Universitatea de Vest din Timişoara. Dintre volumele de proză scurtă: Povestiri cu strada depozitului (1985), Valahia de mucava (1996), Apocalipsa 9 (1999), Cometa Hale-Bopp (2007), Comisia de împăciuire (2009), Istoria din cutia de pantofi (2013). Romane: Însemnare despre anii din urmă (1989), Decembrie, ora 10 (1997), Insula de vară (1998), Misterele castelului Solitude sau despre singurătate la vreme de iarnă (2004), Trilogia Corso (2015). Eseuri: Tentaţia Orientului (1998), Sorin Titel (2000), Onoarea şi onorariul (2007), Graffiti cu Ţuţea. Eseu despre nesemnificativ (2014). Este laureat a numeroase premii naţionale şi internaţionale. Membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Intrare la eveniment este gratuită pentru toți, indiferent că sunt cetățeni români sau de alte naționalități…. Oricum, nimeni nu îi va întreba de nimic! Veniți în număr cât mai mare să vedeți și să auziți ce nu ați văzut și ați mai văzut niciodată: literatură autentică scrisă de cel mai bun și talentat scriitor în viață al Timișoarei și al Banatului, Daniel Vighi!

 

 

Comentarii

comentarii