Acasă Actualitate VENUS le-a salvat pe femeile din Timiș abuzate în familie

VENUS le-a salvat pe femeile din Timiș abuzate în familie

228
DISTRIBUIȚI

Luna martie, dedicată femeilor, este și luna în care proiectul „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!”  aniversează doi ani de existență.

Doi ani în care zeci de femei au fost ajutate să învețe să spună „Nu!” unor familii în care erau abuzate, în care au fost sprijinite să rupă lanțurile dependenței de agresori și să pornească pe un alt drum – unul al libertății, al încrederii în sine și al siguranței.

Proiectul „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!” , este implementat de Autoritatea Națională pentru Egalitatea de Şanse între Femei și Bărbați, în parteneriat cu 42 de Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, DGASPC Timiș fiind unul dintre parteneri.

În cadrul proiectului, au fost lansate, la nivelul întregii țări, 126 de servicii integrate gratuite destinate victimelor violenței domestice, respectiv câte o locuință protejată, un cabinet de consiliere vocațională și un grup de suport pentru fiecare județ în parte.

Momentul bilanțului a fost marcat de ANES prin organizarea unei videoconferințe, în care au fost prezentat modelele de bună practică, cel implementat de DGASPC Timiș fiind unul dintre ele. De asemenea, au fost discutate aspecte referitoare la continuarea procesului de selecție și recrutare a persoanelor în grupul țintă, situații dificile generate de pandemia de COVID – 19, precum și aspecte practice tehnice privind organizarea evenimentelor din cadrul campaniei de informare și conștientizare, reprezentanții ANES apreciind întregul efort al echipei de implementare a proiectului din județul Timiș.

„A fost un efort colectiv deosebit și mă bucur să văd că echipa noastră a reușit să fie, din nou, pe unul dintre primele locuri. Este o reușită dedicată tuturor femeilor aflate în situații dificile, celor care au fost lovite, jignite sau amenințate și care au avut încredere în noi când au decis să rupă lanțul abuzurilor. Am ajutat femei singure, dar și mame cu copii și chiar femei de alte naționalități. Pentru unele, locuința protejată VENUS a deveni casa lor pentru o perioadă mai lungă de timp, pentru altele, sprijinul juriștilor, al psihologilor și al asistenților sociali a fost esențial în identificarea unui loc de muncă, în vindecarea rănilor emoționale sau în  demararea unui proces de divorț fără cheltuieli în plus”, a declarat Monica Trușcă, director executiv al DGASPC Timiș, cu ocazia acestei videoconferințe.

Proiectul “VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!” are ca obiectiv general îmbunătățirea și dezvoltarea măsurilor și serviciilor sociale în scopul prevenirii și combaterii violenței domestice, prin crearea și dezvoltarea unei rețele naționale inovative integrate, care va cuprinde 42 de locuințe protejate, precum și servicii integrate complementare de grupuri de suport și cabinete de consiliere vocațională.

Proiectul,  în valoare totală de 51.080.375,72 lei,  este cofinanțat din FSE, Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020, Axa Prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Obiectiv Specific 4.4: Reducerea numărului de persoane aparținând grupurilor vulnerabile prin furnizarea unor servicii sociale/medicale/socio-profesionale/de formare profesională adecvate nevoilor specifice. Acesta are o durata de 48 de luni.

 

Comentarii

comentarii