Acasă Actualitate Verificări la toate unităţile medicale unde a fost internat artistul Petrică Mîţu...

Verificări la toate unităţile medicale unde a fost internat artistul Petrică Mîţu Stoian. Oxigenoterapia hiperbară nu a fost inclusă în protocolul de tratament post-COVID

DISTRIBUIȚI

Ministerul Sănătăţii anunţă, joi, că se fac verificări la toate unităţile medicale în care a fost internat artistul Petrică Mîţu Stoian înainte de deces. Este verificată respectarea procedurilor înainte de efectuarea terapiei din camera hiperbară. De asemenea, ministerul face precizări despre oxigenoterapia hiperbară, susţinând că nu a fost inclusă în protocolul de tratament post-COVID, având în vedere că nu există studii pertinente care să dovedească eficienţa.

”În ceea ce priveşte cazul decesului artistului Petrică Mîţu Stoian precizăm că, în prezent, se află în desfăşurare o anchetă a instituţiilor competente. De asemenea, Direcţia de Sănătate Publică Caraş – Severin a demarat o verificare la unităţile medicale în care a fost internat pacientul, conform competenţelor ce revin Direcţiei. Se verifică condiţiile igienico-sanitare şi respectarea procedurilor înainte de efectuarea terapiei din camera hiperbară”, a transmis, joi, Ministerul Sănătăţii.   

Specialiştii fac precizări şi despre oxigenoterapia hiperbară.   

”În luna aprilie 2021, Ministerul Sănătăţii a aprobat prin Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 534/22.04.2021, Protocolul de Medicină Fizică şi de Reabilitare post-COVID-19 elaborat de Comisia de specialitate Medicină Fizică şi Reabilitare post-COVID-19. Documentul se referă la procedurile de recuperare şi reabilitare ale pacientului trecut prin COVID-19, precum şi la activitatea personalului medical pentru recuperarea şi reabilitarea pacientului post-COVID-19. În ceea ce oxigenoterapia hiperbară, reprezentanţii Comisiei de Medicină Fizică şi de Reabilitare a Ministerului Sănătăţii au decis neincluderea acestei terapii în protocolul de tratament, având în vedere că, în prezent, nu există studii pertinente care să dovedească eficienţa în COVID-19”, a mai transmis MInisterul Sănătăţii.   

Potrivit nstituţiei, singura menţiune privind camera hiperbară în cadrul Protocolului de medicină fizică şi de reabilitare post-COVID-19  se află la secţiunea alte posibile dotări suplimentare ale unui centru de excelenţă în recuperare fizică.  

”Într-o adresă către Ministerul Sănătăţii specialiştii în Medicină Fizică şi Reabilitare consideră «periculoasă promovarea agresivă prin toate canalele a oxigenoterapiei hiperbare, procedură adesea ridicată la rang de panaceu. Se denaturează astfel atenţia pacientului, dar de multe ori şi a medicului, de la complexitatea afecţiunii COVID-19, de la complicaţiile sale, care sunt respiratorii, cardiace, musculoscheletale, neurologice, etc»”, mai arată ministerul. 

 Instituţia precizează că nici Normele Contractului-Cadru în vigoare nu decontează pentru asiguraţi o astfel de procedură.  

În ceea ce priveşte pregătirea cadrelor medicale care au competenţe de a executa procedurile destinate acestei terapii, conform Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 418/2005, medicii specialişti şi primari confirmaţi în specialităţi clinice medicale şi medicii de familie pot accesa programele  de studii complementare în vederea obţinerii unui atestat de studii de complementare în medicină hiperbară. 

 Conform Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România, autoritatea competentă în domeniu, pentru a fi introduse pe piaţă, camerele hiperbare trebuie să poarte marcaj CE, la fel ca orice dispozitiv medical. Acest demers reprezintă dovada derulării procedurilor de evaluare ale conformităţii produselor.

 Dispozitivele medicale de clasa 1 sunt introduse pe piaţă sub responsabilitatea producătorului care solicită evaluarea conformităţii acestora unui organism notificat.  

Conform prevederilor art. 933  din Legea 95/2006, in vederea asigurării nivelului de securitate şi performanţă adecvat scopului pentru care sunt realizate dispozitivele medicale şi a evitării generării de incidente, utilizatorii au obligaţia:

  1. a) de a utiliza dispozitivele medicale numai în scopul pentru care au fost realizate;
  2. b) de a se asigura că dispozitivele medicale sunt utilizate numai în perioada de valabilitate a acestora, când este cazul, şi că nu prezintă abateri de la performanţele funcţionale şi de la cerinţele de securitate aplicabile;
  3. c) de a aplica un program de supraveghere a dispozitivelor medicale, care să ţină seama de riscul acestora pentru pacient, de domeniul de utilizare şi de complexitatea acestora, potrivit normelor metodologice în vigoare;
  4. d) de a asigura instalarea, mentenanţa şi repararea dispozitivelor medicale cu unităţi avizate pentru efectuarea acestor servicii;
  5. e) de a comunica producătorilor şi structurii de specialitate orice incident survenit în timpul utilizării;
  6. f) de a raporta ANMDMR toate dispozitivele medicale existente în unitate, înregistrate în evidenţele contabile ca mijloace fixe, indiferent de modul de procurare a acestora, conform normelor metodologice aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii;
  7. g) de a asigura un sistem documentat de evidenţă privind dispozitivele medicale utilizate, reparate şi verificate, potrivit normelor metodologice în vigoare;
  8. h) de a asigura verificarea periodică a dispozitivelor medicale utilizate, conform prevederilor legale;
  9. i) de a asigura condiţii optime de păstrare şi depozitare a dispozitivelor medicale, conform cerinţelor specificate de producător.

 Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă, în cazul decesului cântăreţului de muzică populară din judeţul Mehedinţi, Petrică Mîţu Stoian. 

 Procurorii cercetează modul în care artistul a decedat la Spitalul Judetean Reşiţa, după ce fusese internat la Clinica Nera pentru tratament post-Covid.

 

Comentarii

comentarii