Acasă Actualitate Vernisajul expoziției ”Drumul spre Centru” – Lelia Floarea Brînda, succes extraordinar la...

Vernisajul expoziției ”Drumul spre Centru” – Lelia Floarea Brînda, succes extraordinar la galeria Helios. Invitat special, ÎPSS Ioan

DISTRIBUIȚI

Vernisajul expoziție ”Drumul spre Centru”, autoare Lelia Floarea Brînda, a avut un succes extraordinar, joi 5 decembrie, iar galeria Helios din Piața Victoriei din Timișoara a devenit neîncăpătoare, mai ales că invitat special a fost ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului.

De fapt, între talentata Lelia Brînda și ÎPSS Ioan este o relație deosebită, fiindcă noua carte scrisă de ÎPSS care va fi publicată până în preajma Crăciunului are pe prima pagină un tablou cu simbolul crucii pictat de Brînda.

La începutul discursului său extrem de emoționant, grăit aproape cu lacrimi în ochi, mitropolitul Ioan a amintit de jertfa tinerilor timișoreni care în urmă cu 30 de ani mureau pe scările catedralei și în Piața Victoriei, apoi a vorbit despre opera artistei.

”Parcă auzim glasurile timișorenilor de acum 30 de ani care aici, între operă și catedrală, strigau Există Dumnezeu! Era singura lor armă împotriva gloanțelor.

Acum 30 de ani această expoziție nu ar fi fost aprobată de Consiliul Culturii și Educației Socialistă, pentru ca ar fi fost considerată că face parte din metafizică din transcendental și știți că aceste cuvinte erau sfârtecate din dicționarul limbii și artei românești.

Izvorul creației operelor autoarei este clar din inima și trăirea omului, așa cum și romancierii și poeții își sculptează sufletul cu condeiul tot așa și artista și-a sculptat viața în operele de artă. Când am intrat am văzut această operă și m-am gândit imediat la cei răniți în decembrie 1989. Chipul acesta este un om lovit de gloanțe și îngrijit de medicii din spitalele Timișoarei”, a fost o parte a discursului ÎPSS Ioan.

În continuare criticul de artă Gabriel Kelemen a situat expoziția Leliei Brînda între traseul inițiatic al autocunoașterii și farmecul efemer al cotidianului cu trimiteri conexe spre opera lui Mircea Eliade ori Dante Alighieri.

”Smalțul, sidefiul, alăturat filigranului dantelat policrom, ce fac corp comun cu textura fermă a benzilor de pânză, compun un traseu plastic insolit unde culoarea, volumul și textura devin un corpus comun armonios, compact și plin de semnificații.

Argila este arsă ca ipostază a teluricului, simbol al materiei prime, al trupului adamic, trimite spre adânci trasee metafizice. Imaginile caleidoscopice iscusit construite susțin demersul plastic și conceptual al artistei, lucrările invită publicul la adânci reflexii, asemeni unei reverii prin actul creator. Simeza impecabilă atent dozată seduce prin grație, concept și tehnică.

Expoziția incintă, stârnind publicul, întreaga orchestrație palpită viu în spațiul generos al galeriei Helios. Astfel expoziția Leliei Brînda se situează fără echivoc între traseul inițiatic al autocunoașterii și farmecul efemer al cotidianului cu trimiteri conexe spre opera lui Mircea Eliade, ori Dante Alighieri, arta sa magistrală, deopotrivă încântă, surprinde și provocă”.

La rândul ei, autoarea le-a mulțumit tuturor celor prezenți care au venit într-un număr așa de mare, dar și celor care au vorbit așa de frumos despre arta ei. Pe scurt ea a explicat mesajul operei sale, ce înseamnă Drumul spre centru.

”În munca mea cu mine, am încercat să înțeleg măștile și să mă eliberez de straturile care apar între mine și lume. Acesta este drumul spre centru, unul de armonizare și oarecum o demascare. Cum fiecare mască de lut trebuie arsă, fiecare ardere este o despărțire simbolică de ceea ce stă în calea stării de pace. Pe de altă parte în contrast cu aceste măști din lut, sunt cele de dantelă, delicate, ușoare, făcute cu gândul la figura luminoasă a mamei. Asta am încercat să redau eu în aceste creații”, a mărturisit Lelia Floarea Brânda.

Prima sa expoziție personală de anvergură lansată sub genericul „Origini” împreună cu volumul de versuri „Scară de iriși” a avut loc în decembrie 2016, la Muzeul de Artă al Banatului. În acești doi ani, Lelia Floarea Brînda a absolvit masterul la Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara, specialitatea Sculptură – materie și concept.  

 „Drumul spre centru” îmbină elemente prelucrate din expoziția „Origini” cu lucrări inedite de sculptură în ceramică. Expoziția exprimă emoțiile artistei, stările sufletești, măști purtate cu sau fără voie, pe parcursul vieții. Vernisajul din 5 decembrie a fost susținut de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș.

”M-am născut în anul 1960 ziua 27, în luna lui martie, într-un loc binecuvântat de divinitate cu ţărani harnici şi gospodari, numit Căpâlna, jud. Bihor, aşezare pe malul Crişului Negru, unde muncile câmpului, creşterea animalelor, livezile cu pruni şi cultivatul cânepii se întâlneau cu meşteşugul, arta populară autentică a locului, într-un mod atât de firesc încât la anii maturităţii am conştientizat că managementul şi creaţia erau înscrise în ADN-ul locului”, mărturisește Lelia Brînda.

Comentarii

comentarii