Acasă Actualitate Vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, suspectat că a luat mită, reţinut...

Vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, suspectat că a luat mită, reţinut pentru 24 de ore

DISTRIBUIȚI


UPDATE 1: Ce avere are vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara

UPDATE 2: Trei birouri notariale, din care unul al soţiei vicepreşedintelui Curţii de Apel, sigilate

UPDATE 3: Anchetatorii au descoperit cei 50.000 de euro luați ca mită în biroul soției judecătorului Cătălin Șerban

UPDATE 4Vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, judecătorul Nicolae Cătălin Şerban, a fost reţinut pentru 24 de ore

Vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, judecătorul Nicolae Cătălin Şerban, este dus la audieri la DNA Bucureşti, fiind suspectat că ar fi primit mită 50.000 de euro, iar în dosar apare şi numele şefului Poliţiei Moldova Nouă (Caraş-Severin), care ar fi fost intermediar, afirmă surse judiciare.

 Conform surselor citate, Cătălin Şerban, vicepreşedintele Curţii de Apel din Timişoara, şoţia acestuia şi Nicolae Sava, şeful Poliţiei Moldova Nouă din judeţul Caraş-Severin au fost audiaţi, în noaptea de miercuri spre joi, la DNA – Serviciul Teritorial Timişoara, într-un dosar de corupţie.

La finalul audierilor, care au durat aproape cinci ore, soţia lui Şerban şi şeful Poliţiei Moldova Nouă au fost lăsaţi în libertate, în timp ce vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara este dus la Bucureşti pentru audieri la DNA.

Potrivit surselor judiciare citate, este vorba despre un dosar de luare de mită în valoare de 50.000 de euro, iar miercuri seară a avut loc un flagrant într-un apartament din centrul Timişoarei.

În schimbul banilor, judecătorul ar fi urmat să intervină pentru o sentinţă favorabilă într-un dosar aflat pe rolul instanţelor timişene.

Iniţial, Cătălin Şerban, vicepreşedintele Curţii de Apel din Timişoara, ar fi cerut suma de 60.000 de euro, sustin surse din rândul anchetatorilor. Denunţătorul ar fi fost de acord şi s-a întâlnit la Naidăş cu şeful Poliţiei Moldova Nouă, comisar Nicolae Sava, care ar fi preluat geanta cu bani şi ar fi adus-o la Timişoara.

Poliţistul, care a jucat rolul de intermediar, s-ar fi întâlnit, miercuri seară, la mall, cu soţia judecătorului, însă aceasta i-a cerut să meargă împreună într-un apartament din centrul Timişoarei unde să primească banii. În geantă erau doar 50.000 de euro, nu 60.000 de euro, aşa cum fusese înţelegerea iniţială, spun sursele citate. Imediat după realizarea "tranzacţiei", au apărut procurorii anticorupţie, însoţiţi de poliţişti. Cei trei, vicepreşedintele Curtii de Apel Timişoara, Cătălin Şerban, soţia acestuia şi şeful Poliţiei Moldova Nouă, comisarul Nicolae Sava, au fost duşi la audieri.

Magistratul trebuia să dea o sentinţă favorabilă într-un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Timişoara, legat de accidentul provocat de Iacob Chişărău, directorul Moldomin Moldova Noua, soldat cu mai mulţi morţi şi răniţi. Omul de afaceri se deplasa către Timişoara la volanul unui VW Touareg, în 6 mai 2011, când a provocat un accident pe podul dintre localităţile Pădureni şi Şag, în urma căruia trei tineri au murit, iar alţi trei au fost răniţi. 

 

Ce avere are vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara

Judecătorul Nicolae Cătălin Şerban, vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara, care joi a fost audiat într-un dosar de corupţie, se află la cel de-al doilea mandat în această funcţie, iar potrivit ultimei sale declaraţii de avere deţine o casă, un teren, dar are şi un credit de 93.500 de euro. Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Timiş, Cristian Pup, judecătorul Nicolae Cătălin Şerban ocupă funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara de trei ani şi trei luni, aflându-se la cel de-al doilea mandat. Nicolae Cătălin Şerban a obţinut cel de-al doilea mandat în luna ianuarie 2012, în urma unui concurs. Tot în urma unui concurs a ajuns şi la Curtea de Apel Timişoara, el fiind originar din judeţul Caraş-Severin. "Are minimum opt ani vechime în magistratură, însă nu pot să vă spun cu exactitate care este vechimea dânsului", a declarat Cristian Pup.

Conform ultimei declaraţii de avere înregistrată în 14 iunie 2011, Cătălin Şerban deţine, împreună cu soţia sa, un teren intravilan în Timişoara, cumpărat în 2010 şi cu o suprafaţă de 316 metri pătraţi, precum şi o casă de 200 de metri pătraţi în acelaşi oraş, cumpărată tot în 2010. Şerban are un autoturism Volkswagen Passat, luat în leasing în 2007, prin cabinetul de avocatură al soţiei şi cu data scadentă în 2012, precum şi un Fiat Panda din 2004. Judecătorul a notat în declaraţia de avere că în ianuarie 2010 a vândut, pentru 87.000 de euro, un apartament şi un garaj. De asemenea, Şerban are un credit contractat în 2010 şi scadent în 2040, în valoare de 93.500 de euro. Vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara a câştigat din indemnizaţia de judecător 124.663 de lei, iar ca formator la Şcoala Naţională de Grefieri a primt 398 de lei. El este şi cadru didactic la Universitatea Tehnică din Cluj, de unde a încasat în anul fiscal anterior 733 de lei. Soţia judecătorului, Ramona Mihaela Şerban, a fost avocat din februarie 2007, în Baroul Timiş, iar în această calitate a obţinut din onorarii, în ultimul an fiscal, 8.900 de lei, precum şi 36.000 de lei din indemnizaţia pentru creşterea copilului. În noiembrie 2011, Ramona Şerban a fost admisă în Camera Notarilor Publici Timişoara.

Trei birouri notariale, din care unul al soţiei vicepreşedintelui Curţii de Apel, sigilate
 
Trei birouri notariale situate într-o clădire din Timişoara, din care unul al soţiei vicepreşedintelui Curţii de Apel Timişoara, au fost sigilate, joi, de către anchetatorii DNA, surse judiciare spunând că se presupune că acolo s-ar afla geanta cu bani care urma să fie oferită ca mită judecătorului. Trei birouri notariale, dintre care unul este cel în care îşi desfăşoară activitatea Ramona Şerban, soţia vicepreşedintelui Curţii de Apel Timişoara, Cătălin Nicolae Şerban, au fost sigilate, joi, de DNA. Cele trei birouri se află într-o clădire din centrul Timişoarei, fiind situate pe acelaşi hol. Potrivit surselor judiciare, anchetatorii DNA presupun că acolo s-ar afla geanta cu cei 50.000 de euro care urmau a fi luaţi drept mită de judecător, pentru a aranja o sentinţă favorabilă într-un dosar aflat pe rolul instanţelor timişene. 
 
UPDATE: Anchetatorii au descoperit banii luați ca mită în biroul soției judecătorului Cătălin Șerban
 
În viitorul birou notarial al Ramonei Șerban a fost găsită suma de 50.000 de euro, respectiv 86 de bancnote a câte 500 de euro, două de 100 de euro și restul de 200 de euro.  Avocații familiei Șerban susțin că a existat o eroare în autorizația de percheziție emisă de  Curtea de Apel București. „Am asistat la o percheziție în cursul zilei de joi la viitorul birou notarial și am invocat o problemă de procedură care cred că are o însemnătate foarte mare, în sensul că autorizația de  percheziție emisă de Curtea de Apel București conținea un indiciu vizând lipsa mențiunii învinuitului pentru care s-a făcut acea procedură de percheziție. Legea obligă ca atunci când magistratul dă autorizația de percheziție să se pună în autorizație și cine este învinuitul sau inculpatul. Această mențiune lipsea, percheziția în opinia mea este una invalidă, sigur se vor invoca aceste apărări și vom vedea în continuare ce se va decide vizavi de această chestiune”, a declarat Adrian Fanu Moca, avocatul vicepreședintelui Curții de Apel Timișoara, Cătălin Șerban. „A avut loc o percheziție la sediul viitorului biroului notarial al doamnei Ramona Șerban. S-a găsit un plic în care se afla o sumă de bani de 50.000 de euro și s-a procedat la poansonarea seriilor bancnotelor. Spațiul în care a fost găsită suma de bani urma să fie sediul viitorului birou notarial al doamnei Șerban. Aseară când a dat o declarație, dânsa nu avea o calitate în dosarul respectiv, nu era începută utmărirea penală împotriva ei”, a declarat Mihai Pașca, avocatul doamnei Șerban.
 
 
Vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, judecătorul Nicolae Cătălin Şerban, a fost reţinut pentru 24 de ore
 
Vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, judecătorul Nicolae Cătălin Şerban, a fost reţinut pentru 24 de ore, sub acuzaţia de luare de mită şi trafic de influenţă, după ce a fost prins în flagrant când primea 50.000 de euro de la un om de afaceri cu dosar penal. Judecătorul Nicolae Cătălin Şerban, a fost adus joi în Capitală, la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru a fi  audiat de procurori în dosarul în care este suspectat de luare de mită. Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz pentru reţinerea şi arestarea judecătorului.
 

Comentarii

comentarii