Acasă Actualitate Viceprimarul Timișoarei, Cosmin Tabără – un gând de recunoștință pentru veteranii de...

Viceprimarul Timișoarei, Cosmin Tabără – un gând de recunoștință pentru veteranii de război

DISTRIBUIȚI

Prin Decret Regal de către Regele Carol I pentru a oferi sprijin veteranilor din Războiul de Independență, în 29 aprilie 1902 a fost instituit “Titlul de veteran”.

Este o zi importantă în istoria României pentru că, prin sacrificiul, dăruirea și abnegația soldaților români din cele două războaie mondiale noi existăm astăzi ca țară. Timpul a trecut, puțini veterani din Al Doilea Război Mondial mai trăiesc astăzi…

Viceprimarul Cosmin Tabără a declarat următoarele în legătură cu această zi: ”Pe mine, această zi mă trimite înapoi în timp, amintirile bunicului meu care m-a crescut. El mi-a povestit ce a trăit pe front. A luptat până în Munții Tatra. Alți doi frați de-ai lui au luptat pe frontul de Est, până aproape de Stalingrad. Unul s-a întors rănit, celalalt după un timp. Un alt vecin, cumnat de-al lui, s-a întors la câțiva ani, după o captivitate de coșmar în lagărele din Siberia.

Astăzi, vă îndemn să ne gândim și la ostașii români căzuți recent pe alte fronturi, din Afganistan sau Irak. Sunt soldați care au luptat cu demnitate și mândrie sub drapelul României. Asemenea celor care s-au întors — sănătoși sau răniți — și-au dobândit astfel statutul de veterani. Să ne cunoaștem trecutul și să-l respectăm, dar să nu ne uităm eroii prezentului! Un gând de recunoștință pentru veteranii de război, o amintire despre bunicul meu veteran…!”

Ceremonia militară de depunere de coroane și jerbe de flori, organizată de Brigada 18 Cercetare Supraveghere „DECEBAL” cu ocazia sărbătoririi Zilei Veteranilor de Război, a avut loc la Monumentul Ostașului Necunoscut, situat în Parcul Central Anton von Scudier, din municipiul Timișoara.

La această activitate au participat veterani de război, cadre militare active, în rezervă sau retragere, autoritățile publice locale, elevi, studenți, reprezentanți ai mass-media, membri comunității locale.

Pe 29 aprilie se sărbătorește, în fiecare an, Ziua Veteranilor de Război, instituită prin Hotărârea de Guvern nr.122/2007. În toate garnizoanele din țară au loc ceremonii militare și religioase de depuneri de coroane și jerbe de flori la monumentele dedicate eroilor din cel de –al Doilea Război Mondial, adunări solemne ale asociațiilor de veterani de război, spectacole și expoziții cu tematică adecvată, activități de îngrijire a monumentelor și cimitirelor eroilor.

 

 

Comentarii

comentarii