Acasă National Victor Ponta, inculpat în dosarul Turceni – Rovinari. Procurorii i-au pus sechestru...

Victor Ponta, inculpat în dosarul Turceni – Rovinari. Procurorii i-au pus sechestru pe avere

DISTRIBUIȚI

ponta la dna 53284800Premierul Victor Ponta a aflat, luni, la DNA că are calitate de inculpat în dosarul Turceni – Rovinare, în care este cercetat şi senatorul PSD Dan Şova. Totodată, procurorul DNA l-a informat pe premier că s-a instituit sechestru pe averea lui.

Victor Ponta are calitate de inculpat în dosarul lui Dan Şova şi s-a dispus sechestru asigurator, ceea ce înseamnă că nu poate înstrăina o parte din bunuri şi nu poate accesa o parte din conturi.
Potrivit unor surse judiciare citate de România TV, Victor Ponta a fost invitat să dea o declaraţie scrisă, dar acesta a refuzat până la finalizarea expertizei financiar-contabile.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul PONTA VICTOR-VIOREL, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, în prezent prim-ministru al României, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de:
– fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni),
– complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată,
– spălarea banilor.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o parte însemnată din sumele obținute de către SCA “Șova și Asociații” de la cele două complexe energetice (Turceni și Rovinari) a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Șova Dan-Coman și a persoanelor din sfera sa relațională.
La data 6 mai 2015, în contextul documentării, de către procurori, a aspectelor privind relațiile contractuale ale societății de avocatură SCA „Șova și Asociații, s-a dispus predarea, de către autoritatea fiscală competentă, a tuturor înscrisurilor existente privind actele de inspecție fiscală efectuate la Cabinetul de Avocat „Ponta Victor Viorel”.
În urma analizării înscrisurilor, în raport de probele ce fuseseră deja administrate în cauză, a rezultat următoarea stare de fapt:
La data de 30.08.2007, între SCA „Șova și Asociații” reprezentată de Șova Dan-Coman și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel s-a încheiat o convenție de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părți în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum și în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenția s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenție s-a prevăzut că pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocați, iar avocatul Ponta Victor-Viorel să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară.
Prin act adițional, începând cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/lună onorariul avocatului Ponta Victor-Viorel.
Convenția de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Ponta Victor-Viorel a devenit ministru.
Pentru presupusele activități efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei.
Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societății de avocați SCA „Șova și Asociații” care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Șova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziție în privința oricăror acțiuni de orice natură care implicau societatea de avocați.
Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfășurate în perioada mai-octombrie 2011, Ponta Victor-Viorel s-a înțeles cu Șova Dan-Coman ca acesta să întocmească în cadrul societății de avocați, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenția.
Întrucât specializarea juridică lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal s-a stabilit ca activitățile să vizeze asistența juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienții societății de avocați.
Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 – decembrie 2008.
Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfășurată de mai mulți avocați din cadrul SCA „Șova și Asociații”, avocați care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitățile respective, nici măcar în parte.
Ponta Victor-Viorel a folosit o parte din sumele obținute de la SCA „Șova și Asociații” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București.
În perioada 11.11.2008 – iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a mai beneficiat de foloase din partea societății de avocați, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocați a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) și alte obligații către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei.
În luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societății de avocați. Autoturismul a fost achiziționat de societatea de avocați SCA „Șova și Asociații”, la solicitarea expresă a lui Ponta Victor-Viorel.
În cauză, procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpatului Ponta Victor-Viorel.
Premierul Victor Ponta a mers, luni, la sediul DNA, pentru a da declaraţii în dosarul Turceni – Rovinari, în care este urmărit penal alături de senatorul PSD Dan Şova. Ponta a declarat, la ieşirea din sediul DNA, că va reveni în august când va fi gata expertiza financiar-contabilă cerută de procuror.
“Procurorul a dispus – şi e foarte bine – expertiză financiar-contabilă şi ne vedem când e gata, în august”, a spus Ponta, la ieşirea din sediul DNA.
Întrebat dacă îşi da demisia de la Guvern, Ponta a răspuns: “Nu vreţi să facem politica în altă parte, nu la DNA? Vorbim la partide”.
În înghesuiala creată în faţa sediului DNA a avut loc şi un mic incindent. Premierul s-a plâns că i-a fost ruptă cârja.
“Bai, mi-au rupt cârja! Pe bune!”, a strigat Ponta.
Premierul Ponta a ajuns la DNA la câteva ore după ce a transmis o scrisoare liderilor PSD în care anunţa că nu va mai ocupa nicio funcție de conducere în PSD până la momentul în care își va demonstra nevinovăția față de acuzațiile aduse în justiție.
Victor Ponta a fost chemat pentru prima dată la DNA la începutul lunii iunie. Atunci i s-a adus la cunoştinţă că este suspect în dosarul colegului de partid, Dan Şova. Rechemat la DNA pe 15 iunie, premierul nu s-a mai prezentat la întâlnirea cu procurorii, motivând absenţa prin avocat, care a prezentat acte medicale care atestau faptul că se afla în Turcia, unde s-a operat la genunchi şi urma un tratament de recuperare.
După 23 de zile petrecute în Turcia, Victor Ponta a revenit în ţară. Vizibil schimbat, cu barbă, mustaţă şi favoriţi, dar şi ajutat de cârje, premierul a mers direct la Guvern pentru a discuta cu colegii de cabinet şi pentru a anunţa că a revenit în fruntea Executivului. În weekend, Ponta a mers, tot in cârje, la inaugurarea autostrăzii de la vama Nădlac.
Premierul Victor Ponta a anunţat duminică, pe Facebook, că nu va mai ocupa nicio funcție de conducere în PSD până la momentul în care își va demonstra nevinovăția față de acuzațiile aduse în justiție. El nu renunţă, însă, la funcţia de prim ministru.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au adus la cunoştinţă premierului Victor Ponta, în 5 iunie, că este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.
DNA a cerut atunci Camerei Deputaţilor să avizeze urmărirea penală pe numele premierului şi pentru conflict de interese, însă solicitarea a fost respinsă de către deputaţi, în 8 iunie.

 

Comentarii

comentarii