Acas─â Special Victoria prin solidarizare

Victoria prin solidarizare

399
DISTRIBUIȚI

Presedintele Traian Basescu, care prin definitie este un personaj conflictual si un dezintegrator, a facut din aceste trasaturi negative ale personalitatii sale un instrument politic extrem de eficient. Dupa principiul divide et impera. Iti poti domina mai usor adversarii politici, daca ii faci sa se incaiere intre ei. Iti poti aservi mai usor institutiile statului, daca in interiorul acestora semeni discordia. Poti  transforma o democratie fragila, aflata intr-o faza incipienta, intr-o autocratie sau chiar intr-o dictatura, daca actionezi pe reteta terminatorului. Ceea ce Traian Basescu a si facut. Iar, pana astazi, formula sa de conducere politica s-a dovedit a fi infailibila. Exacerbarea regulii divide et impera, percum si utilizarea la miximum de cinism a instrumentelor folosite de filozofia politica de tip machiavelic, a aruncat in derizoriu orice reactie nu numai a adversarilor sai politici, ci si a societatii civile. Dar in viitor? Mai poate functiona reteta?
Un simplu rationament ne conduce la concluzia ca cei care doresc sa construiasca o alternativa la regimul Basescu trebuie sa procedeze invers. Daca Basescu a mizat pe divizare, pe discordie, pe conflicte interinstitutionale si pe crearea unei stari conflictuale intre categorii socio – profesionale, adversarii sai au o singura sansa. Sa stranga randurile. Sa creeze o stare de solidaritate. Este posibil acest lucru?
Aparent, e imposibil sa creezi solidaritate in tara Mioritei. In care “trei frati ciobani” se omoara unul pe altul pentru a-si confisca oile. In care expresia “sa moara capra vecinului” e depasita. De actualitate fiind expresia “sa moara vecinul pentru a-i lua capra”. Rezulta ca Basescu a gasit in randul cetatenilor Romaniei un teren fertil pentru a semana semintele discordiei, in timp ce adversarii sai politici nu dispun de o baza pentru a realiza concordia. Afirmatia de mai sus a fost adevarata pana de curand. Astazi nu mai e adevarata.
De ce sunt optimist? Pentru ca disperarea cetatenilor Romaniei, haosul in care a fost aruncata existenta lor, cinismul, lipsa de omenie cu care sunt tratati, conditiile din ce in ce mai precare de viata au ajuns intr-un punct extrem de sensibil. In acest moment, incepe sa functioneze instinctul de conservare individual si colectiv. Si national. Pentru ca daca lucrurile continua asa, dupa disolutia statului, urmeaza dezmembrarea Romaniei. In subconstientul colectiv, functioneaza intotdeauna un mecanism numit instinct national de conservare. Suntem in acest punct. Concordia este posibila. Sa-i spunem solidaritate.
Se solidarizeaza opozitia. O face pe fata. Chiar la nivelul Justitiei. Pentru ca se inscrie ca atare la Tribunal. Urmeaza sa se solidarizeze societatea civila. Dar cum? Muncitorii de la Dacia Pitesti au spus cum. Si au facut-o extrem de explicit.
Semnul solidaritatii este declansarea grevei generale. Care sa conduca la paralizarea temporara a tuturor activitatilor. Si a statului condus de clanul Basescu.
La greva generala se ajunge prin solidaritate. Deznodamantul unei greve generale nu poate fi decat unul singur. Disolutia regimului Basescu. Este preferabila disolutia acestui regim fata de pericolul disolutiei Romaniei. Se poate intampla chiar acum. Pana in martie – aprilie.

www.sroscas.ro
www.corectnews.ro

Comentarii

comentarii