Acasă Actualitate Vin nemţii să ne lucreze pământul

Vin nemţii să ne lucreze pământul

DISTRIBUIȚI

Pentru că multe terenuri agricole sunt în paragină…
“Sunt foarte interesaţi să le prezint un studiu despre aceste suprafeţe din România, având în vedere posibilitatea de concesionare sau cumpărare de suprafeţe, preţul fiind undeva între 4 şi 6 procente al unui hectar din Germania”, spune Marius Popovici

În Timiş şi, de fapt, în toată România, sunt suprafeţe de pământ care stau în paragină. Nu le lucrează nimeni… pământul, în multe părţi de ţară, nu a văzut o sapă sau un plug în ultimii ani. Motivele sunt mai multe, de la uitare şi lipsa oamenilor care să facă agricultură până la lipsa de bani pentru a le lucra, care acum, odată cu această criză economică, e din ce în ce mai acută. Asta în timp ce presa occidentală, dar şi partidele verzi şi ONG-urile pe mediu critică faptul că în pădurile ecuatoriale sunt defrişate anual suprafeţe mari de pădure pentru a fi plantate cereale şi plante pentru biodiesel şi etanol. România are 14, 7 milioane de hectare de teren agricol, din care teren arabil 8,4 milioane. Aproape 3 milioane de hectare sunt nelucrate. Dar dacă românii nu vor sau nu pot din cauza lipsei acute de bani, atunci vor nemţii sau austriecii, care au nevoie de suprafeţe de teren unde să cultive ce-şi propun.

Suprafeţele nelucrate variază între 5 şi 15 procente în funcţie de judeţ

Marius Popovici (împuternicit al preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş în relaţiile cu Austria şi Germania şi vicepreşedinte al PNŢCD – aripa Pavelescu) a discutat cu nemţii şi aceştia i-au cerut să facă o situaţie cu terenurile care sunt disponibile în Timiş şi în alte părţi de ţară. “Am discutat cu oficiali din sudul Germaniei, asociaţiile fermierilor din Bavaria. Sunt foarte interesaţi să le prezint un studiu despre aceste suprafeţe din România, având în vedere posibilitatea de concesionare sau cumpărare din suprafeţe, preţul fiind undeva între 4 şi 6 procente al unui hectar din Germania. Terenul rămâne tot în România…”, spune Marius Popovici. Acesta a obţinut deja date din Timiş, Gorj, Mehedinţi. Suprafeţele nelucrate variază între 5 şi 15 procente, în funcţie de judeţ. “În Timiş, pământul nelucrat e în proporţie de 10 procente”, spune Popovici.

“Plusvaloare, dar şi locuri de muncă în  zona rurală a României”

“Acţiunea mea va fi de a sensibiliza ministerele agriculturii din landurile germane, dar şi asociaţiile fermierilor. Voi prezenta atât în Germania, cât şi în Auistria aceste situaţii. Aceste realităţi nu sunt cunoscute. Voi avea întâlniri, în săptămânile viitoare, cu investitori din Germania şi Austria, la Timişoara, scopul final fiind de a crea plusvaloare, dar şi locuri de muncă în  zona rurală a României”, a mai spus Popovici. De altfel, Marius Popovici a discutat şi cu ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, care a găsit această idee foarte bună. “Mă va sprijini cu materiale informative şi va face, la nivel guvernamental, demersuri în acest sens, în Germania”, a mai spus Popovici.

Comentarii

comentarii