Acasă Actualitate Vine Sfântul Nicolae, Moşul cel darnic şi aducător de bucurii

Vine Sfântul Nicolae, Moşul cel darnic şi aducător de bucurii

1012
DISTRIBUIȚI

Sfântul Nicolae este cunoscut în rândul oamenilor mai ales pentru darurile pe care le dăruiesc părinţii copiilor în ajunul sărbătorii, dar mai puţini ştiu ce mare făcător de minuni este acesta. Născut în secolul al III-lea în ţinutul Lichiei într-o familie de oameni înstăriţi şi creştini, Nicolae a învăţat să dăruiască până la ultimul ban pentru a-i ajuta pe nevoiaşi. A fost mare apărător al ortodoxiei, înfruntându-l cu curaj pe ereticul Arie, care susţinea că Hristos nu ar fi Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Ajuns episcop de Myra, Nicolae a îndrăznit să-i dea lui Arie o palmă, iar acea „biciuire” s-a transformat în nuieluşa care-l însoţeşte întotdeauna pe Moş Nicolae.

Sfântul Nicolae este şi ocrotitorul marinarilor, al victimelor judecăţilor nedrepte, aducător de sănătate şi mult milostiv al săracilor, dar şi apărător al soldaţilor în războaie.

În ajunul sărbătorii, fetele se adună şi fac plăcinte pe care le vor gusta seara, împreună cu feciorii. Flăcăii se organizează în cete şi îşi aleg gazda în casa căreia fac repetiţii pentru colinda de Crăciun şi de Anul Nou.

În tradiţia populară, în ziua de Sfântul Nicolae, oamenii aduc în casă crenguţe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă, ca să înflorească de Anul Nou, semn că va fi unul foarte roditor. De Moş Nicolae se aşterne cu adevărat iarna, când Sfântul îşi scutură barba sură şi începe să ningă.

În seara de ajun, copiii îşi pregătesc ghetele pe care le lasă în fereastră pentru ca Moş Nicolae să le umple cu dulciuri şi să lase şi câte o nuieluşă pentru fiecare, dacă nu vor fi cuminţi peste an.

Comentarii

comentarii