Acas─â Eveniment Virusurile gripale fac ravagii

Virusurile gripale fac ravagii

435
DISTRIBUIȚI

64 de cazuri de grip─â tip A H1N1; 26  de cazuri de grip─â tip B; 2 cazuri de grip─â tip A H3N2 ┼či 5 cazuri de grip─â tip A
Medicii epidemiologi au constatat o intensificare a circula┼úiei virusurilor gripale pe ├«ntreg teritoriul na┼úional, ├«n ultimele zile. ├Än jude┼úul Timi┼č au ajuns 24.759 de doze de vaccin antigripal, din cele 1.300.000 preg─âtite pentru ├«ntreaga ┼úar─â. Acestea con┼úin ┼či tulpine anti AH1N1, dar imunizarea gratuit─â a popula┼úiei cu risc decurge greu ├«n Timi┼č. Doctorul epidemiolog Silvia Curelariu, din cadrul Direc┼úiei de S─ân─âtate Public─â Timi┼č, a spus, luni, 31 ianuarie, c─â vaccinarea ar fi trebuit s─â fie mai intens─â. “Ar fi trebuit ca activitatea s─â decurg─â mai bine, numai c─â aici sunt mai multe cauze. Medicii de familie trebuie s─â fac─â mai mult s─â recupereze. Vaccinuri sunt”, a spus dr. Curelariu.

Pneumonie bacterian─â ┼či viro-bacterian─â la copii

Tulpina circulant─â dominant─â, care a dus ┼či la decese, este tipul A /H1N1 (7 la nivel na┼úional), dar, concomitent, sunt ├«nregistrate ┼či cazuri de grip─â cu virusul tip B ┼či A /H3N2. De asemenea, cazurile de pneumonie bacterian─â ┼či viro-bacterian─â la copii face ravagii, ├«n primul r├ónd, din cauza prezent─ârii ├«nt├órziate a copilului bolnav la serviciile medico-sanitare. P├ón─â la data de 30 ianuarie, num─ârul virozelor respiratorii arat─â o cre┼čtere cu 26,1%. Aceasta se reflect─â prin ponderea crescut─â a virozelor diagnosticate la nivelul medicului de familie ┼či cre┼čterea num─ârului intern─ârilor ├«n spitale (├«n primul r├ónd a copiilor). Astfel, prin sistemul de supraveghere sentinel─â, au fost confirmate 97 de cazuri de grip─â (├«n 25 de jude┼úe ┼či capital─â) din care: 64 de cazuri de grip─â tip A H1N1; 26 de cazuri de grip─â tip B; 2 cazuri de grip─â tip A H3N2 ┼či 5 cazuri de grip─â tip A, la care urmeaz─â s─â fie stabilit subtipul H ┼či N.

Se impune supravegherea populaţiei

├Än ceea ce prive┼čte decesele din cauza virusului AH1N1 (gripa porcin─â), ├«n patru cazuri au fost prezente afec┼úiuni cronice ┼či/sau obezitatea (recunoscute ca factori de risc pentru complica┼úii), ├«n dou─â cazuri decesul a survenit la gravide, ceea ce a impus na┼čterea prin cezarian─â (sarcina fiind considerat─â ca risc ├«n cazul ├«mboln─âvirii prin gripa AH1N1). ├Än cazul copilului de 1,2 ani, de┼či diagnosticat cu grip─â A H1N1, decesul s-a datorat ┼či bolii grave de peritonit─â, diagnosticat─â de la internare. Re┼úeaua de asisten┼ú─â medical─â a fost aten┼úionat─â asupra obliga┼úiilor privind abordarea, ├«n mod prioritar, ├«n perioada imediat urm─âtoare, a supravegherii popula┼úiei ┼či managementul cazurilor de viroze respiratorii ┼či grip─â, raportarea conform reglement─ârilor a morbidit─â┼úii, raportarea telefonic─â imediat─â a cazurilor severe de grip─â, respectiv triajul corect al cazurilor de viroze, pentru recomandarea tratamentului la domiciliu, la spital sau la serviciile de terapie intensiv─â.

 

Comentarii

comentarii