Acasă Actualitate Viteza vântului în timpul furtunii, în Timişoara: 122 km/h

Viteza vântului în timpul furtunii, în Timişoara: 122 km/h

DISTRIBUIȚI

Primarul Nicolae Robu a prezentat marţi o situaţie a specialiştilor din meteorologie, care arată că viteza vântului în timpul furtunii de duminică a fost între 117 km/oră, iar pe alocuri de 122 km/oră.

Această viteză plasează furtuna pe poziţia 11 din 12, indicând şi consecinţele, de la 8 la 11.

„Consecinţele sunt foarte grave, clădirile sunt puternic afectate, copacii sunt scoşi din rădăcini. Din păcate, am avut clădiri puternic afectate”, a citat Nicolae Robu din document.

Bilanţul încă provizoiu se estimează că sunt 3.500 de arbori au fost distruşi, unii smulşi cu rădăcini cu tot, valoarea pentru înlocuirea lor fiind de 3,5 milioane de lei.

„Am pierdut un număr impresionant de arbori, dar vom planta şi mai mulţi”, a adăugat Robu.

Edilul a remarcat structurile din subordinea primăriei cu prerogative în domeniu, care s-au mobilizat şi au intervenit prompt, sub coordonarea ISU Banat, pentru înlăturarea urmărilor furtunii.

„Duminică au intervenit toate structurile PMT, am dat dispoziţii imediat şi sub coordonarea ISU s-a intervenit şi se continuă intervenţiile inclusiv azi pentru înlăturarea calamităţilor. Oraşul a fost blocat în totalitate după furtună, iar prin intervenţii s-au deblocat principalele artere. (…). Deblocarea am pornit-o de la arterele principale spre cele secundare şi până la cele mai micuţe, ultimele fiind lăsate parcurile. S-a acţionat în ordinea importanţei fluxului lor”, a mai spus primarul.

Având în vedere numărul foarte mare de arbori distruşi în Parcul Central şi Alpinet, edilul a dat ordin de sistare temporară a lucrărilor la ambele parcuri, urmând a se relua săptămâna viitoare.

„Pagube însemnate avem şi la Grădina Zoo. Sunt estimări care indică 800 de mii de lei suma refacerii. La nivelul Direcţiei de Mediu se estimează pagube de 4,3 milioane de lei”, a conchis edilul.

Astăzi, primarul îi va da premierului Mihai Tudose lista cu obiective pentru bani de la guvern, cu prioritizare pentru şcoli şi spitale.

La 8 dintre şcolile afectate era o sumă de 20 milioane de lei necesară, dar lista este mult mai mare.

Comentarii

comentarii