Acasă National Vladimir Putin, propus candidat la Nobelul pentru Pace. NUMĂR RECORD de propuneri...

Vladimir Putin, propus candidat la Nobelul pentru Pace. NUMĂR RECORD de propuneri la premiile din 2014

DISTRIBUIȚI

putinComitetul Nobel a primit până în prezent un număr record de 278 de propuneri pentru acordarea Premiului Nobel pentru Pace în 2014, printre acestea figurând şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. 

Printre propunerile primite pentru candidaturile la Premiul Nobel pentru Pace din acest an se află şi fostul consultant NSA Edward Snowden, dar şi Papa Francisc.

Până la anunţarea numelui laureatului, pe 10 octombrie, Comitetul Nobel va examina cele 278 de candidaturi, a anunţat marţi influentul său secretar general Geir Lundestad.

Ca de obicei, Comitetul nu a spus o vorbă despre identitatea pretendenţilor, mulţumindu-se să anunţe că 47 dintre ei sunt organizaţii.

Lista candidaţilor este ţinută secretă timp de cel puţin 50 de ani, însă cei care îi propun pot să spună în mod public pe cine susţin.

Preşedintele rus Vladimir Putin ar figura printre candidaţi. În octombrie, personalităţi ruse i-au propus candidatura pentru rolul pe care l-a jucat în criza din Siria.

Fostul agent KGB a permis evitarea unor atacuri americane asupra Siriei, ca represalii la un atac cu armament chimic împotriva populaţiei siriene, sugerând plasarea sub control internaţional a arsenalului chimic deţinut de către regimul preşedintelui Bashar al-Assad.

Propunerea unei candidaturi este relativ uşoară, mii de persoane fiind abilitate să depună candidaturi, de la parlamentari şi miniştri din toate statele, anumiţi profesori universitari, foşti laureaţi, membri ai anumitor organizaţii internaţionale şi până la membri ai Comitetului Nobel, în cadrul primei reuniuni a Comitetului, care a avut loc marţi.

Comitetul insistă, totuşi, asupra faptului că a fi propus nu constituie o formă de recunoaştere din partea sa.

Şansele ca Putin să devină laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2014 sunt reduse, în contextul angajării forţelor ruse în Ucraina, unde este suspectat că a trimis militari pentru a prelua controlul asupra Crimeei.

– Papa Francisc, Chelsea Manning şi Malala, printre propuşi

“Numărul propunerilor creşte aproape anual, ceea ce ilustrează un interes ridicat pentru pace”, a declarat Lundestad pentru AFP. “Primim propuneri din absolut toate părţile lumii”. a adăugat el.

Între celelalte posibile candidaturi se află şi cea a fostului consultant al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) Edward Snowden, refugiat în Rusia, acuzat de spionaj şi furt de documente oficiale în ţara sa, după ce a dezvăluit practici americane în domeniul supravegherii.

Detalii pe Mediafax.ro!

Comentarii

comentarii