Acasă Actualitate Vocația nu suplinește traiul! Revolta profesorilor din Timiș

Vocația nu suplinește traiul! Revolta profesorilor din Timiș

DISTRIBUIȚI

Vocația nu suplinește traiul! Federațiile sindicale din județul Timiș și din întreaga țară sesizate de personalul auxiliar cu privire la iminenta întârziere a kitului care determină calculul salarial au intervenit la Ministerul Educației pentru a urgenta rezolvarea situației, fapt transmis către întregul personal din sistemul de învățământ.

Ulterior presiunilor create în sistem, a fost transmisă o variantă a programului de salarii dar care prezenta erori, anunțate de altfel unele, altele descoperite de compartimentul secretariat și comunicate. Revenirea cu o variantă optimizată ar fi prelungit data la care s-ar fi încasat veniturile salariale, determinând multiple probleme care vizează plata ratelor, a facturilor și traiul zilnic pentru personalul din învățământ. În acest sens, s-a procedat la asumarea deciziei de a face plata salariilor cu mici inadvertențe care vor fi reglate în luna următoare.

În acest context, se remarcă personalul didactic auxiliar – motorul, mijlocitorul și motivul pentru care în data de 14.02.2023, personalul din învățământul din Timiș a primit, la termen, salariile. Determinarea, capacitatea de a asuma, alături de conducerea unității de învățământ, decizii în beneficiul întregului personal, sunt atitudinile care au făcut și fac diferența și care ar trebui să conteze și să se regăsească și la nivelul propriilor lor salarizări – spre exemplu, o unitate de învățământ cu peste 130 cadre didactice la care se adaugă celelalte categorii de personal, a beneficiat de munca unor doamne care nu au ținut cont de noțiunea de timp liber sau familie.

Situația personalului nedidactic – indispensabil pentru buna funcționare a sistemului în general și a unității de învățământ în particular – spre exemplu, doamnele de serviciu normate în două unități de învățământ din mediul rural a căror primă grijă este de a merge să facă focul pentru a primi în condiții optime întregul personal.

O altă categorie de care depinde amprenta calității într-o instituție de învățământ – directorul – care răspunde și execută în același timp și de a cărui funcție  este legat orice derapaj la nivel instituțional, este supus unei atitudini de desconsiderare printr-o salarizare ofensatoare, raportată atât la nivelul de responsabilitate cât și la nivelul de salarizare al celorlalte tipuri de personal din unitate.

Este de neconceput, indiferent de mediul de lucru (stat sau privat), ca un coordonator de activitate, un lider să aibă venituri mai mici decât ale personalului din subordine – spre exemplu – coordonarea unei unități de învățământ care are toate nivelurile de școlarizare, incluzând antepreșcolarul, este recompensată cu o salarizare conformă doar unei norme de predare.

Astfel, vă comunicăm faptul că avem stabilite  întâlniri și cu reprezentanții  Ministerului Muncii pe noua lege a salarizării și problemele menționate mai sus au fost reținute cu promisiunea de soluționare printr-o ordonanță de urgență – se arată în protestul SIIP Timiș, miercuri 15 februarie.

 

Comentarii

comentarii