Acasă Actualitate Vocea femeii în comunitate și dr. Anda Pescariu

Vocea femeii în comunitate și dr. Anda Pescariu

DISTRIBUIȚI

La sfârșitul săptămânii ce tocmai s-a încheiat, o altă conferință din ciclul celor organizate de ”Vocea femeii în comunitate” (ONG cu un caracter educativ și formator în domeniile sănătății, educației, comunicării, sub ”bagheta” dnei dr. Anda Pescariu) a ales să prezinte câteva teme de interes. ”Fumatul, o problemă majoră a sănătății” – prezentarea dnei conf. univ. dr. Monica Marc a adus noutăți legate de dramele generate de fumat. Noile descoperiri științifice în domeniul sănătății scot la iveală efecte dureroase ale fumatului: cancer, boli cardio – vasculare, dependențe greu de gestionat, detalii necunoscute până nu demult.

Drd. Loredana Boscuță, oncolog, în prezentarea sa despre cancerul de col uterin a făcut o adevărată lecție de sănătate a femeii, subliniind importanța vaccinării împotriva virusului HPV.

Extrem de vie și dinamică, îmbinând elementele de cercetare științifică cu cele de cultură generală, a fost dr. Andrea Paska, medic primar de psihiatrie infantilă și psihiatrie pentru adulți. Tema? Dependențele: droguri, fumat, cumpărături (inutile, compulsive), relații toxice și altele.

Dezbaterile pe temele sănătății, o preocupare permanentă într-o civilizație actuală, devin nu doar necesare, ele creează premisele formării unei lumi normale. Fără educație în domeniul sănătății, fără educarea relațiilor între pacient și medic, riscăm să rămânem la capătul listei țărilor cu minusuri în domeniul acesta atât de important. A fost extrem de atractivă prezentarea dnei dr. Georgeta Bujor, medic primar în Medicina de Laborator, pedalând pe importanța ritmului de prezentare la laboratoarele din domeniu, educarea acestei prezențe, care prin comparație cu alte state europene prezintă mari întârzieri, iar tendința de ”citire a analizelor” de către pacient are carențe grave.

 Abordarea temei educației financiare a avut-o ca lector pe dna Eleonora Codrean, din cadrul Direcției de Administrare a Marilor Contribuabili, un specialist eminent, o sursă de informare legată de comportamentul plătitorului de taxe și impozite.

Dezbaterile pe temele ce ne privesc, discuțiile între și cu specialiști, ritmic, iată o formă de educare cu rezultate bune. ”Vocea femeii în comunitate”, un exemplu de bune practici.

Comentarii

comentarii