Vocile Unite ale Banatului este un proiect cultural inițiat de artista mezzo-soprană Claudia van Hasselt, împreună cu compozitoarea Sabina Ulubeanu și compozitorul Amen Feizabadi.
Astfel, va fi prezentată viziunea lor artistică asupra regiunii Banatului ca model al unei Europe diverse, tolerante, sub forma unui spectacol dezbatere.
Proiectul este organizat în România de Asociația Art&Co, împreună cu muzicieni români și germani din Berlin, și cu muzicieni și cântăreți din Banat.
Prin interviuri și călătorii, echipa a explorat această structură a coexistenței, unică în Europa Centrală și de Est, a discutat cu istoricul lugojean Victor Neumann despre noțiunea de etnicitate fictivă și în ce măsură trebuie să reinterpretam definițiile și trecutul pentru a dezvolta structuri administrative de încredere pentru o Europă unită.
Colecția lor de filme documentare, muzica tradițională și lucrările compuse în urma cercetării pe teren realizată de Sabina Ulubeanu și Amen Feizabadi dezvăluie diversitatea estetică și culturală a Banatului.
În acest context, cei interesați subt invitați la House of European Institutes să vă alăturați călătoriei organizatorilor și să dezbateți împreună ideea comunitară a Europei.
Claudia van Hasselt, inițiatoarea proiectului, despre traiectoria cercetării în Banat:
“Cât de mult ne limitează conceptele și definițiile deschiderea culturală și interpersonală? Am întâlnit și însoțit multe comunități etnice bănățene și am fost surprinși de tandrețea, crezul profund și dragostea față de tradiția lor.
Banater Geist, care este mai presus de toate, situează fiecare comunitate într-un context cultural divers și pune viziunea noastră asupra conceptului de tradiție și identitate în perspectivă: nu trăirea tradiției și aspectele ei etice sunt problematice, ci pretenția unicității unei culturi. În momentul în care o cultură se izolează, se poziționează ca majoritate dominantă și legitimează acest lucru prin constructul unei etnicități fictive“.
Dramaturgia conferinței-performance cu intervenții artistice urmărește structurile irizante și multistratificate ale coexistenței culturale, combină panelul live și interviurile cu impresii documentare pulsatorii ale vieții muzicale autohtone, precum și cu piese improvizate și compuse.
Intervențiile artistice capătă funcția de comentariu shakespearian. În calitate de soliști, duete sau ansamblu, ei formulează întrebări, preiau muzical elemente din prelegere și le dezvoltă în sens muzical-clasic de improvizație-asociativ, spre o viziune comunitară de coexistență respectuoasă care celebrează diversitatea ca un bun fundamental al democrațiilor.
Imaginată ca o pledoarie pentru o înțelegere umanistă a identității culturale, departe de construcțiile etno-identitare, The unified voices of Banat
se concentrează pe intima înțelegere transnațională a culturilor unite din Banat și pune sub semnul întrebării conceptul de demarcație a frontierelor naționale.
“Se spune că trecutul e cel mai prezent timp. Memoria și timpul sunt atomii primordiali ai existenței umane și ai oricărei expresii artistice. Așa și acest performance de “musik-theater’, care eludează timpul fizic, întinzându-i limitele.
Vocile emoționante ale unor familii de aromâni și germani, ce spun povești grele din perioada deportării în Bărăgan sau Rusia, cehii, bulgarii, ucrainienii, romii, sârbii și românii care ne-au povestit despre reziliență prin cultura orală, educație și muncă, ne-au inspirat să recompunem timpul ancestral al muzicilor tradiționale prin mijloace contemporane.
Prin prolog, scene principale, interludii și coda, straturile compoziției dezvăluie, unul câte unul, o cascadă de emoții posibile doar atunci când mai multe generații locuiesc în același suflet – Banatul pe care l-am luat cu noi. “, spune și Sabina Ulubeanu.
Participă:
Directori artistici și concepție:
Sabina Ulubeanu // Claudia van Hasselt
Idee – Claudia van Hasselt
Compoziție – Sabina Ulubeanu // Amen Feizabadi. Voce tradițională improvizație – Ana Dubyk. Mezzo/voce/improvizație – Claudia van Hasselt. Vioară/improvizație – Cristina Mălăncioiu. Clarinete/fluiere/improvizație – Mihai Pintenaru
Instrumente tradiționale/improvizație – Ovidiu Papană
Live electronics/improvizație – Cătălin Crețu. Film – Wearebasca/Toma Hurduc// Claudia van Hasselt // Amen Feizabadi // Sabina Ulubeanu.
Sound and Lights – Radu Diaconescu
Proiect finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj. Co-finanțator: Goethe-Institut București
Parteneri: Asociația Tan-In FilmMusicTheatre Collective Berlin, Comunitatea Evreilor Lugoj, Casa de Cultură a municipiului Lugoj.