Acasă Eveniment Vom avea una şau şase zile ale revoluţiei, în Timiş?

Vom avea una şau şase zile ale revoluţiei, în Timiş?

DISTRIBUIȚI

Consilierii judeţeni, puşi în faţa unei lecţii de istorie contemporană…

Consilierii judeţeni din Timiş dau, la sfârşitul lui octombrie, un test fulger de istorie contemporană. Un proiect de hotărâre care prevede şase zile ale revoluţiei în Timiş se bate cap în cap cu adevărul istoric. Până pe 20 de decembrie, când a fost revoluţie şi la Lugoj, doar într-o singură localitate din judeţ – Timişoara – lumea se revoltase în stradă. Proiectul de hotărâre nu este bătut încă în cuie. El prevede ca Timişul să aibă mai multe zile ale revoluţiei. Fie în perioada 16-21 decembrie, fie între 15-20 decembrie sau chiar 15-22 decembrie. O solicitare mult mai veche a Asociaţiei de revoluţionari „Victoria”, care propunea 20 Decembrie ca Zi a Revoluţiei, zi de importanţă judeţeană şi zi a judeţului, pare să fi fost sabotată. Proiectul cu 6 zile ale revoluţiei a trecut de comisia pentru Administraţie Publică.

Lorin Fortuna: „Adevărul istoric este călcat în picioare”

Primul revoluţionar care a vorbit din balconul Operei, în zilele de incertitudine din decembrie 89, este consternat de ceea ce se întâmplă la Consiliul Judeţean Timiş. Lorin Foruna susţine că nu pot exista la nivel judeţean mai multe zile ale revoluţiei. Asociaţia „Victoria”, al cărui preşedinte este, a făcut iniţial o propunere ca ziua de 20 decembrie să fie declarată „Zi a revoluţiei” în judeţ. „Propunerea cu mai multe zile ale revoluţiei la nivelul judeţului sfidează istoria. Până pe 20 decembrie, când revoluţia a început şi în Lugoj, nu am avut revoluţie decât la Timişoara. Dacă mergem pe mai multe zile ale revoluţiei, importanţa scade şi adevărul istoric este călcat în picioare. Dacă acest proiect trece de plenul CJT, ne vom adresa prefectului şi vom ataca hotărârea în contencios-administrativ”, ne-a declarat Lorin Fortuna, preşedintele Asociaţiei de revoluţionari „Victoria”. Acesta spune că mai multe zile ale revoluţiei ar aduce şi o dezbinare mai mare între revoluţionari.

Virgil Hosu: „Am vrut să-i împăcăm pe toţi”

Propunerea cu mai multe zile ale revoluţiei a venit de la Asociaţia de revoluţionai „Altar”. Preşedintele „Altar”, Virgil Hosu, suţine că a vrut să-i împace pe toţi prin propunerea sa. „La nivel naţional, am propus ca 20 Decembrie să fie considerată Ziua Revoluţiei. Aici am auzit mai multe păreri contra acestei zile. 17 decembrie este zi de doliu. Cum să nu mergem la depuneri de coroane? Multe asociaţii doreau să aibă activităţi în alte zile decât cea de 20. La nivel de Timiş, nu putem vorbi de revoluţie, până în 20 decembrie, dar am vrut să-i împăcăm pe toţi”, ne-a spus Virgil Hosu, preşedintele Asociaţiei „Altar”.

Viorel Coifan: „Nu ştiu dacă este neapărat nevoie de o singură zi a revoluţiei”

După ce preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, a declarat pentru ZIUA de Vest că ideea ca 20 Decembrie să devină ziua judeţului este una bună, alţii cred altceva. Proiectul cu 6 zile revoluţionare a trecut de Comisia pentru Administraţie Publică a CJT. „Vom relua discuţiile, proiectul va mai trece prin două-trei comisii reunite. S-ar putea să nu rămână aşa. Asociaţia „Victoria” a propus ca 20 Decembrie să fie zi de importanţă judeţeană, apoi a venit o altă propunere, de la Altar. Dacă declarăm ziua de 20 Decembrie ca zi a Revoluţiei, se supără poate cei de la Lugoj sau de la Sânnicolau. 16-21 decembrie, actuala propunere, este o suită de zile, a fost iniţial vorba şi despre 15-22 decembrie, dar subiectul Tokes este sensibil astăzi. Trebuie recunoscut că de la el a plecat totul în acea zi de 15 decembrie. Nu ştiu dacă este neapărat nevoie de o singură zi”, ne-a spus Viorel Coifan, prşedintele Comisiei pentru Administraţie Publică din cadrul Consiliului Judeţean Timiş.

I-a convins pe consilierii locali

La sfârşitul lunii mai Consiliul Local Timişoara a hotărât ca alături de 3 August, şi ziua de 20 Decembrie să fie considerată „Ziua Timişoarei”. Acum, Lorin Fortuna vrea mai mult. „Ziua de 20 decembrie, când Timişoara a fost declarat oraş liber, când adevărata revoluţie a început, a devenit reperul democraţiei contemporane. O premieră a fost şi revoluţia plecată de la Timişoara. Scopul nostru final este să ajungem să proclamăm 20 Decembrie ca Ziua României. Ungurii au trei zile naţionale, noi de ce nu am putea avea două?”, ne-a mai spus Lorin Fortuna.

 
 

Comentarii

comentarii