Acasă Actualitate „Vom fi foarte drastici în ceea ce priveşte poluarea pe canalul Bega”

„Vom fi foarte drastici în ceea ce priveşte poluarea pe canalul Bega”

490
DISTRIBUIȚI

A declarat Titu Bojin, directorul Administraţiei Bazinale de Ape Banat (ABAB) Timişoara, vineri, 22 aprilie

„Vom fi foarte drastici în ceea ce priveşte poluarea pe canalul Bega. E o problemă extrem de importantă şi o vom trata cu cea mai mare seriozitate pentru a nu permite să se polueze apa. Vom fi foarte stricţi”, a declarat Titu Bojin.

Începând de joi, 21 aprilie, se poate circula fără probleme pe canalal Bega, fiindcă a fost finalizată decolmatarea pe zona Soventul – Uzina de apă. Acum se analizează şi se pun la punct viitoarele reguli de circulaţie cu vaporaşele pe “coridorul verde”. Apa este îngustă şi vaporaşele vor trebui foarte bine coodonate, pentru a nu se ciocni sau a bloca circulaţia. Este posibil ca Primăria Timişoara să reuşească să cumpere două vaporete, în această vară.

Administraţia Bazinală de Apă Banat are prevăzut, în programul de investiţii pentru anul 2011, lucrări pe cursurile râurilor Timiş, Bega, Bârzava, precum şi pe afluenţii acestora, investiţii în valoare totală de 89.536.000 lei, beneficiind de finanţări de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), Banca Mondială (BM) şi bugetul de stat. Pe râul Bega, pe sector Curtea-Poieni, judeţul Timis, va mai fi finalizată o lucrare. S-au realizat urmatoarele lucrări de apărare împotriva inundaţiilor : amenajare de albie – 16,675 km; ziduri de sprijin – 8,770 km; amenajare albie afluenţi – 0,250 km, şi au fost ridicate ziduri de sprijin afluenţi – 0,970 km. De asemenea, se face amenajarea râului Bega şi a afluenţilor acestuia, în zona de luncă Leucusesti – Curtea – lucrare în continuare prevăzută a se finaliza în anul 2012. Pentru această investiţie sunt prevăzute lucrări de: regularizarea râului Bega – 14,98 km, din care realizat 10,50 km; regularizarea afluenţi – 36,92 km, din care realizat 20,00 km; ridicarea de diguri pe 28,45 km, din care realizat 4,20 km, şi diguri pe afluenţi – 30,20 km, din care realizat 18,00 km. Ecologizarea râului Bega, pe sectorul Timişoara – frontiera Serbia, este prevazută a se finaliza în anul 2013.

Comentarii

comentarii