Acasă Actualitate Vor să reînvie turismul printr-un proiect transfrontalier

Vor să reînvie turismul printr-un proiect transfrontalier

DISTRIBUIȚI

„Multe dintre aceste obiective şi situri au un grad scăzut de acesibilitate, datorat căilor de acces precare şi al semnalizării deficitare. Ca urmare, gradul de vizitare al monumentelor în teritoriu este la un nivel limitat, mult inferior valorii lor şi potenţialului de care dispun”, se arată în documentaţia înaintată Consiliului Judeţean Timiş
Turismul în ţara noastră are de suferit serios. În primul rînd din cauza infrastructurii, capitol la care nici Timişul nu stă bine, multe drumuri judeţene fiind în suferinţă. Totuşi, se încearcă o reînviere a turismului din vest de ţară, chiar dacă nu vom ajunge niciodată nici până la nasul italienilor în ceea ce priveşte turismul… Cu tot cu frunza care flutură apatic în speranţa atragerii turiştilor…  Pe masa consilierilor judeţeni timişeni va fi, la următorul plen, un proiect de hotărâre prin care li se cere aprobarea participării Muzeului Banatului la un proiect – „The town of  Margum”. „The Town of Margum” este rezultatul unui proiect iniţiat şi derulat de către Muzeul Naţional Pozarevac din Serbia, în colaborare cu Muzeul Banatului Timişoara, ca partener extern, în cadrul programului de cooperare transfrontalieră Serbia – România 2007-2013, prin Axa prioritară 1, Măsura 1.2. Dezvoltarea sectorului turistic, incluzând întărirea indentităţii regionale din regiunile de graniţă ca destinaţie turistică. În cadrul acestui proiect se doreşte potenţarea ofertei turistice din regiunea transfrontalieră, prin stimularea formării unor pachete turistice inovative, cu impact regional, atât în România, cât şi în Serbia. 

Gradul de vizitare al monumentelor în teritoriu este la un nivel limitat

La noi, chiar dacă monumentele existente au o semnificaţie ridicată, nu sunt vizitate şi puse în valoare aşa cum ar trebui. În timp ce în străinătate, fiecare mic lucru care ar putea atrage vizitatori este făcut mare, deşi nu toate merită… „Protejarea şi punerea în valoare a monumentelor istorice sunt acţiuni care se desfăşoară la un nivel scăzut, datorită în special finanţării deficitare în domeniul reconstrucţiei şi reabilitării, dar şi al gradului scăzut de aducere la receptorii finali a informaţiilor de specialitate privind oferta regională de obiective istorice şi arheologice. Multe dintre aceste obiective şi situri au un grad scăzut de acesibilitate, datorat căilor de acces precare şi al semnalizării deficitare. Ca urmare, gradul de vizitare al monumentelor în teritoriu este la un nivel limitat, mult inferior valorii lor şi potenţialului de care dispun. Acest proiect vzează punerea în valoare a unei părţi din acest patrimoniu prin realizarea unei infrastructuri virtuale informaţional care să pună în cadru central redescoperirea patrimoniului istoric al regiunii”, se arată în raportul proiectului de hotărâre.

Suntem bogaţi în situri arheologice
Bogăţia de situri arheologice din epoca romană din Banat şi zona Dunării poate reprezenta un brand care să lărgească spectrul turistic al celor două centre culturale, Timişoara şi Pozarevac. De asemenea, la fel de importantă este şi lărgirea tipologiei de beneficiar turistic, de la turiştii ocazionali, din zone îndepărtate, până la publicul din regiune care, mai bine informat, să îşi dezvolte interesul pentru propriul teritoriu. „Un alt element important este mărirea gradului de utilizare a obiectivului, în sensul că odată cu aducerea publicului la monument, creşte şi gradul de informare şi ocupare al acestuia pe fiecare monument în parte, realizabil prin punerea în valoare a resurselor interne ale obiectivului. Pentru aceasta, analizele din teren şi ulterior mijloacele de informare în teren ale publicului sunt esenţiale. Prin acest proiect, vor fi organizate o serie de acţiuni formative pentru personalul care activează în domeniu,  ajutând astfel la dezvoltarea ofertei turistice şi culturale din regiunile noastre”, se mai arată în raport.  Astfel, consilierilor judeţeni li se cere aprobarea participării Muzeului Banatului la acest proiect, respectiv adoptarea unei hotărâri a Consiliului Judeţean Timiş de aprobare a participării Muzeului Banatului ca partener extern la proiectul de investiţie „The Town of Margum”, şi a cheltuielilor pe care cofinanţatorul – partener extern, trebuie să le asigure pentru implementarea proiectului. Proiectul are o durată de 12 luni. Bugetul total al proiectului este de 485.400 euro (inclusiv TVA), din care partenerului român îi revin 124.400 euro. Sursa finanţării pentru partenerul român: fonduri guvern – 16.172 (13%), fonduri europene (IPA) – 105.740 euro (85%), contribuţie cofinanţare Muzeul Banatului – 2.488 euro (2%).

Comentarii

comentarii