Acasă Actualitate Vot ca la nemţi pentru a ajunge şi partidele mici în parlament

Vot ca la nemţi pentru a ajunge şi partidele mici în parlament

DISTRIBUIȚI

Marius PopoviciMarius Popovici, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş este acum împuternicit al preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş Constantin Ostaficiuc în relaţiile cu Austria şi Germania şi preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al PNŢCD. Partenerii bavarezi din CSU i-au adresat acestuia o invitaţie de a participa la alegerile parlamentare germane din 27 septembrie 2009.

“Aceşti primari să vadă la faţa locului derularea corectă vest-europeană a unor alegeri parlamentare”
“Doresc extinderea acestei vizite prin cooptarea unor primari timişeni, probabil din partidele membre PPE pentru ca aceşti primari să vadă la faţa locului derularea corectă vest-europeană a unor alegeri parlamentare. Am fost şi acum patru ani. Şi la manifestări electorale dar şi în ziua votului”, spune Marius Popovici. Acesta ştie din experienţa germană acumulată de-a lungul atâţior ani cum se desfăşoraă votul peste hotare, respectiv în Germania.

Jumătate… jumătate…
“În Germania funcţionează sistemul mixt la alegerile parlamentare care înseamnă că 50 de procente sunt aleşi nominal dar primul dintr-o circumscripţie este automat deputat.
Care are cele mai multe voturi este deputat automat. Cealaltă jumătate, 50 de procente sunt aleşi pe liste nominale de partid, acest sistem permiţând şi altor partide mai mici din Germania să acceadă în parlamentul federal. Pe lângă uniune mai intră şi verzii, liberalii, partidul stângii şi altele.
Partidul meu, PNŢCD, doreşte să promoveze acest sistem de vot şi nu cel existent în clipa de faţă, care a dovedit că are multe lacune în stabilirea alesului dintr-un colegiu dar şi imposibilitatea partidelor mici de a accede în parlament în lipsa acelei liste de partid.
Alegerile europarlamentare au dovedit că listele de partid permit şi accesul unor partide mai mici. PNŢCD va susţine cu toată tăria acest sistem german.
A mai fost discutat dar nu a fost susţinut de partidele mari din dorinţa lor de a deţine singure puterea. În România PNŢCD consideră că este utilă prezenţa mai multor partide pentru întărirea unei democraţii pe calea cea bună”, spune Marius Popovici.

Comentarii

comentarii