Acasă Actualitate Vrajba sindicatelor din Sănătate, în Timiş

Vrajba sindicatelor din Sănătate, în Timiş

DISTRIBUIȚI

“Nu mi se pare corect că numai SANITAS este acceptat de minister . Dacă eu sunt un alt sindicat şi nu sunt afiliat la SANITAS nu am dreptul să particip la comitetul director al spitalului?”, s-a intrigat Monica Pop, liderul Sindicatului SLUPS din cadrul Spitalului “Victor Babeş” Timişoara.
Sindicaliştii timişeni care nu fac parte din SANITAS sunt revoltaţi faţă de o decizie a Ministerului Sănătăţii (MS), prin care sunt acceptaţi numai cei de la Sindicatul SANITAS în comitetele directoare ale unităţilor sanitare, inclusiv în cele ale direcţiilor de sănătate publică. De asemenea, câte un membru de sindicat va participa şi în comisiile de examinare pentru ocuparea posturilor vacante din sistem. Astfel, SANITAS va avea drept de vot nu numai cu rol consultativ. Monica Pop a declarat că e o aberaţie această hotărâre a MS. “Nu este bine. Nu poţi fi obligat să faci parte numai dintr-un singur sindicat. Mă obligă cineva să mă afiliez la o confederaţie anume? Ce democraţie e asta? Nu am înţeles! Atunci, facem Uniunea Sindicatelor de pe vremea comunismului şi am încheiat bâlciul. Mi se pare o aberaţie! Este inadmisibil! Nu mi se pare corect că numai SANITAS este acceptat de minister. Dacă eu sunt un alt sindicat şi nu sunt afiliat la SANITAS nu am dreptul să particip la comitetul director al spitalului?”, s-a intrigat Monica Pop.

Criza economică şi prietenia SANITAS – MS

Miercuri, 15 iulie, dr. Ion Bazac, ministrul Sănătăţii şi reprezentanţii SANITAS, conduşi de Marius Petcu, au avut o întâlnire în care au discutat despre starea sistemului sanitar, procesul de descentralizare, preluarea cabinetelor medicale şcolare de către autorităţile locale, evaluarea managerilor şi, nu în ultimul rând, plata salariilor.  Ministrul Sănătăţii i-a informat pe sindicalişti că, în fiecare lună, a aprobat deschiderea finanţărilor pentru cheltuielile de personal, în conformitate cu solicitările venite din teritoriu. Ministrul Bazac a declarat că, aşa cum a promis la începutul anului, a făcut toate demersurile necesare pentru păstrarea sporurilor din sistem şi evitarea sincopelor în plata salariilor. “Implicarea sindicatului în luarea deciziilor din spitale reprezintă încă un pas pe care conducerile MS şi SANITAS îl fac în parteneriat, pentru depăşirea dificultăţilor din acest an”, susţine MS.
Ministrul Sănătăţii a acceptat invitaţia de a participa la şcoala de vară organizată, la sfârşitul lunii august, de către SANITAS, dar şi la Consiliul Naţional, de la sfârşitul lunii septembrie.

Îi vor suci minţile?

Livius Cârstea (foto), preşedintele SANITAS Timiş, a declarat că este foarte bine că s-a ajuns la această înţelegere, fiindcă acum sindicatul va avea şi rol de decizie, nu numai un rol consultativ. “E un proiect de act normativ de modificare a Legii  Sănătăţii, prin care şi noi ne-am adus amendamentele. Consider că implicarea noastră ca structură la nivel decizional în comitetele directoare, adică în fostele consilii de administrare la nivelul instituţiilor sanitare, este o chestiune benefică, fiindcă numai statutul de observator al sindicatului, cum a fost până acum, nu dă putere de decizie. Trebuie să te implici dacă vrei să îţi aperi oamenii şi asta e menirea: să îţi aperi oamenii. Eu cunosc acest aspect. Noi ne-am adus aportul la o serie de propuneri la realizarea acestei legi, printre care şi schimbarea denumirii din manager în director. Nu pot avea decât un punct de vedere pozitiv”, a spus Cârstea. Dimpotrivă, Aurel Mihuţ, preşedintele Blocului Naţional Sindical Timiş, susţine că nu e bine deloc această nouă hotărâre, deoarece sindicatul se va face părtaş la greşelile şi deciziile mai mult sau mai puţin bune ale conducerii unităţilor sanitare. “Sindicatul va deveni părtaş şi conducerea îi va închide gura imediat. Mai grav, sindicalistul va fi singur în comitet, îi vor suci minţile şi el va fi de acord, apoi totul se va întoarce în capul lui. Decizia (dacă va fi greşită) va fi pusă în cârca sindicatului, fiindcă a fost luată cu acordul lui. Chiar dacă sindicatul nu va fi de acord, situaţia este calculată în aşa manieră, încât să îşi facă efectul în ambele cazuri”, a declarat Mihuţ.

Comentarii

comentarii