Acasă Actualitate Vreme bună şi voioşie în tabăra Ranger Junior din Munţii Ţarcu

Vreme bună şi voioşie în tabăra Ranger Junior din Munţii Ţarcu

DISTRIBUIȚI

large image 14079În perioada 2-6 iulie 2015 s-a desfăşurat la Poiana Mărului tabăra Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu, organizată de Asociaţia Altitudine Filiala Banat, cu sprijinul financiar privat. La activităţi au participat 42 de elevi de gimnaziu din 10 şcoli din comunităţile din preajma Munţilor Ţarcu: Teregova, Rusca Teregova, Cornereva, Armeniş, Slatina Timiş, Vârciorova, Zăvoi, Măru, Oțelu Rosu şi Borlova.
Prin jocurile organizate, copiii şi-au îmbogăţit cunoştinţele despre Munţii Ţarcu, despre vieţuitoarele din această zonă şi ameninţările la care sunt expuse, dar şi despre cum se poate promova zona din punct de vedere turistic şi cum se poate sprijini dezvoltarea durabilă a zonei Munţilor Ţarcu. Vremea bună a permis multe activităţi în aer liber în care elevii au avut ocazia să studieze vieţuitoarele în habitatele lor, au învăţat să identifice specii de plante şi animale, unele dintre ele studiindu-le la microscop în cadrul atelierului de biodiversitate.
În excursiile făcute elevii au experimentat drumeţia la munte şi cum se foloseşte echipamentul montan, au refăcut marcajul turistic pe o porţiune de traseu spre Muntele Mic şi au efectuat lucrări de întreţinere a traseului tematic din Poiana Mărului ”La Mesteceni” (realizat în 2014).
Copiii au participat la ateliere de creaţie în cadrul cărora au folosit seminţe de plante pentru a crea lucrări artistice inspirate din flora si fauna zonei şi au pictat cu culori textile plase pe care le vor folosi ca alternativă la nenumăratele pungi de plastic cu care erau obişnuiţi, ştiut fiind faptul că pungile şi recipientele de plastic tip PET poluează apele din comunităţile în care trăiesc.
Tabăra s-a desfăşurat la pensiunea Vila Dor din Poiana Mărului. Elevii participanţi s-au remarcat prin interesul pentru natură şi protecţia Munţilor Ţarcu în cadrul acţiunilor deja desfăşurate în cadrul proiectului: lecţii de educaţie ecologică în şcoli (la care au participat peste 470 de elevi), ediţia a doua a concursului ”Să cunoaştem mai bine lumea în care trăim” (în cadrul căreia au prezentat lucrări proprii legate de natură 50 de elevi) şi excursii organizate în Munţii Ţarcu.
„Ne bucură entuziasmul copiilor pentru astfel de activităţi şi deschiderea lor pentru voluntariat în sprijinul naturii. Se creează astfel un grup de tineri în această zonă, care apreciază valoarea unui mediu curat, sănătos şi rezultatele lucrului în echipă pentru a putea realiza ceva frumos şi a construi durabil. Anul acesta, Rangerii Juniori din Munţii Ţarcu au participat la o serie de concursuri locale şi naţionale, la care au reprezentat cu succes zona Munţilor Ţarcu”, spune Loredana Ştefănuţ, preşedintele Asociaţiei Altitudine – Filiala Banat.
Asociaţia Altitudine Filiala Banat derulează de patru ani programe şi tabere de tip ranger junior în zona Munţilor Ţarcu, la care au participat până acum 500 de elevi de gimnaziu din comunităţile din vecinătatea Sitului Natura 2000 Munţii Ţarcu, oferind copiilor alternative de petrecere a timpului liber şi exemple de activităţi extraşcolare inedite, axate pe natură.

Comentarii

comentarii