Acasă Special WikiLeaks si cenzura suprema

WikiLeaks si cenzura suprema

DISTRIBUIȚI

Se zvoneste in lumea larga ca luni Julian Assange, luareat la mai multe premii de prestigiu pentru jurnalism si fondatorul WikiLeaks, va fi arestat undeva in apropierea Londrei. Pentru o acuzatie de molestare sexuala. In ce constau faptele? In timpul unui act sexual, consimtit de ambii parteneri, i s-a rupt prezervativul si a omis sa-i comunice reclamantei acest lucru. Chiar daca asa stau lucrurile, chiar daca Julian Assange a stiut ca i s-a rupt prezervativul, fapta este, isi poate da seama oricine, atat de minora, incat efortul de a fi cautat in lumea intreaga prin Interpol este deplasat. De fapt, Julian Assange a devenit inamicul numarul unu al unor guverne.
Se poarta, asadar si la case mai mari, prestidigitatia in materie de politie politica. Atunci cand cineva deranjeaza puterea, puterea se razbuna improvizand, la nevoie chiar confectionand, un scenariu prin care dusmanul sa fie compromis pentru o fapta rusinoasa si apoi anihilat. Iar Julian Assange are, in acest moment, cel mai puternic inamic de pe planeta. Statele Unite ale Americii. Si nu numai. Documentele, pe care el le-a scos la iveala si care aveau un caracter strict secret, mototolesc in stil mare imaginea unor demnitari ai guvernului american. Ca sa nu mai vorbim de ambasadori. Informatiile cuprinse in aceste documente, odata facute publice, pot deteriora relatiile Statelor Unite cu alte tari. Aceleasi documente releva, insa, si un comportament cel putin curios al liderilor altor state. Ultima informatie de acest fel il vizeaza pe Sarkozy despre care, un document, pana ieri secret, al Statelor Unite, arata ca l-ar fi luat de guler si l-ar fi jignit pe un inalt demnitar georgian.
Cum reactioneaza unele state ale lumii, dincolo de haituirea lui Julian Assange, pentru o prezumtiva molestare sexuala? Intr-un mod cel putin straniu. Incercand sa instituie cenzura asupra respectivelor documente. Dar, Internetul este, pana una alta, liber. Si probabil asa va ramane, chiar daca unora nu le convine. Ca urmare, guvernul american si, o zi mai tarziu, guvernul francez au luat decizia de a le interzice functionarilor publici ca, pe computerele de la birou, sa acceseze, fara aprobare speciala, documentele puse in circulatie de WikiLeaks. Ca si cand acesti functionari publici nu ar putea, bine mersi, sa acceseze aceste documente pe telefonul personal, cu o cartela cumparata special sau pe computerul de la orice internet cafe. Sau, pur si simplu, deplasandu-se la vecini.
Pe cat de absurda este cenzura instituita de Statele Unite si de Franta, pe atat de planificata pare a fi apararea lui Julian Assange. Arestarea sa, pentru o fapta minora si indoielnica, se va solda, cu certitudine, prin lansarea pe piata a unei salve impresionante de documente. Faptul ca, rand pe rand, cei care ii gazduiesc site-ul sunt constransi sa-l alunge, nu face decat sa multiplice numarul celor care gazduiesc WikiLeaks. Acum, WikiLeaks nu mai are o singura gazda, ci trei. Maine s-ar putea sa aiba noua. S-a incercat un blocaj financiar al WikiLeaks. PayPal refuza sa mai accepte platile. I-a inchis contul. Dar Julian Assange a postat, dupa cum informeaza astazi CorectNews, pe site-ul sau, un mare numar de conturi din diverse state ale lumii, in care cei care doresc sa-i sponsorizeze site-ul pot trimite bani.
Mai poate fi instituita cenzura in aceste conditii?

www.sroscas.ro
www.corectnews.ro
 

Comentarii

comentarii