Acasă Actualitate Workshop de microscopie de ultimă generaţie în restaurarea operelor de artă la...

Workshop de microscopie de ultimă generaţie în restaurarea operelor de artă la MNArT

DISTRIBUIȚI

Echipa Laboratorului de Restaurare al Muzeului Național de Artă Timișoara aduce în atenția publicului o nouă etapă a proiectului Baroc Reloaded by MNArT, în continuarea programului Timișoara ECoC 2023. Este vorba despre un workshop inovator, intitulat ZOOM!IN BAROQUE, care invită tinerii să exploreze alături de experții muzeului secretele picturilor baroce, folosind tehnologia de vârf. „Zoom!In Baroque” reliefează perspectivele interdisciplinare dintre artă și inovație valorificând noile tehnologii disponibile în Laboratorul de Restaurare Vizitabil al MNArT, în raport cu opere selecționate din colecțiile muzeului.

Proiectul Baroc Reloaded este finanțat de către Consiliul Județean Timiș și beneficiază de bugetare guvernamentală prin echipamente și dotări care deservesc infrastructura MNArT, având ca obiectiv principal cercetarea, educarea și inovarea în domeniul muzeal. Acest proiect conturează un itinerar spectaculos între arta tradițională, tehnologiile moderne, multidisciplinaritatea științelor muzeale și educația creativă a tinerei generații în cadrul muzeelor, cu accent pe patrimoniul mobil al Timișoarei.

Etapa „ZOOM!IN BAROQUE” a workshop-ului se va desfășura în zilele de 13, 15 și 17 mai, adresându-se școlilor din municipiu și județ, elevilor, studenților, tinerilor cercetători și tuturor persoanelor preocupate de activitatea muzeului. Formularul de înscriere este disponibil online, prin accesarea linkul-ui https://forms.gle/mx8KWpivVLEJ9JEP9.

Participanții vor avea oportunitatea de a lucra sub coordonarea echipei muzeului folosind tehnologii de excepție pentru prospectarea patrimoniului, inclusiv un sistem de inspecție de ultimă oră, unic în muzeele din România. La finalul celor 3 workshopuri, fiecare participant va primi un certificat MNArT-BYMS (MNArT-Baroque Young Museum Scholar).

Tinerii cu vârste cuprinse între 13 și 19 ani, sunt invitați așadar, să descopere alături de specialiștii muzeului detalii inedite de tehnică picturală, micro-cadre și texturi, panoramare, straturi și sub-straturi ale picturilor baroce de secol XVII-XVIII și modelele lor 3D în patrimoniul Muzeului Național de Artă Timișoara, acolo unde fizica, chimia, literatura și pictura se întrepătrund.

Comentarii

comentarii