Acasă Editorial Zece ani cu dumneavoastră

Zece ani cu dumneavoastră

725
DISTRIBUIȚI

De un deceniu, publicaţiile editate de societatea “Pleiada” (Focus Vest, mai apoi ZIUA de vest) intră în casele dumneavoastră, fie în forma clasică, tipărită, fie în format electronic. Pare o sumă neînsemnată, dar vă asigurăm că, în condiţiile pe care le parcurge azi România, e chiar una respectabilă. Nu e uşor să supravieţuieşti într-o vreme în care prea multe ziare şi periodice şi-au încetat cu totul apariţia. E suficient să vă reamintim că într-un oraş de talia Timişoarei, care avea, acum câţiva ani, patru-cinci publicaţii cotidiene, plus cam tot atâtea săptămânale, astăzi mai puteţi citi doar două ziare în adevăratul sens al cuvântului: Renaşterea bănăţeană şi ZIUA de Vest (fără nicio răutate, n-am luat în calcul publicaţiile care se distribuie gratuit sau care apar periodic). E prea puţin, evident, dar vremurile sunt potrivnice profesiei de jurnalist în presa scrisă.
   Timp de zece ani, am încercat, alături de dumneavoastră şi cu dumneavoastră, dragi cititori, să învăţăm să convieţuim într-o societate democratică (atât cât e ea în România), să deprindem regulile respectului faţă de ceilalţi, să acceptăm diferenţele dintre noi, fie ele de ordin fizic, etnic sau politic. Am încercat şi ne străduim şi în prezent să nu privim toate acestea cu acea pasiune naivă care ne-a cuprins pe noi, ziariştii, în perioada de după 1989, când încercam (în mod eronat, e limpede) să vă transmitem trăirile şi viziunile noastre, în dauna acelor informaţii corecte şi coerente de care aveaţi nevoie. Ne face plăcere să ne situăm între publicaţiile care consideră că cititorii lor sunt cel puţin la fel de inteligenţi ca noi, cei care vă arătăm oglinda unei realităţi numite România. Poate că, de prea multe ori, această oglindă distorsionează imagini şi ne face pe noi, românii, să părem altfel decât suntem. Poate că dintr-o prea mare grabă de a ne vedea în rând cu lumea occidentală, pe care începem să o privim deja cu un ochi critic, vă propunem, uneori, o imagine strâmbă a propriei noastre societăţi. Cu siguranţă că oglinda pe care o ţinem în faţa românilor va arăta din ce în ce mai veridic adevărata noastră imagine. Dar pentru asta mai avem de lucru.
   Sunt zece ani în care v-am propus campanii de presă în interesul bănăţenilor şi al timişorenilor. Nu le mai enumerăm, cu siguranţă va amintiţi de ele. Cu unele am reuşit să determinăm autorităţile locale şi ale statului să acţioneze în spirit european: corect şi transparent. Bunăoară: mai multe piste pentru biciclete, păstrarea Aeroportului Internaţional Timişoara, un oraş mai curat şi cu mai puţine gunoaie de tot felul. Din nefericire, sunt lucruri pe care nici noi, nici societatea românească în general, nu reuşim să le determinăm să meargă mai bine. Nici în politică, nici în administraţie. În ambele domenii, cei trimişi să facă treabă în interesul nostru se mişcă prea greu sau sunt mai preocupaţi de propriile afaceri. Şi asta de prea mult timp. Prin urmare, trebuie să învăţăm să votăm mai lucid şi să găsim soluţii care să-i oblige să lucreze în interesul comun. Cu siguranţă că România va ajunge acolo unde ne dorim (şi unde i se cuvine) doar atunci când toţi ne vom face treaba bine, acolo unde suntem. Depinde numai de noi

Comentarii

comentarii