Acasă Actualitate Zece măsuri pentru combaterea efectelor secetei şi pentru stimularea agriculturii

Zece măsuri pentru combaterea efectelor secetei şi pentru stimularea agriculturii

DISTRIBUIȚI

Conform estimărilor, în Timiş, 35-40% dintre culturile de porumb şi floarea soarelui sunt calamitate. La nivel naţional, sunt judeţe unde culturile sunt distruse în proporţie de 90%. De aceea, Ministerul Agriculturii a pregătit un set de zece măsuri pentru combaterea efectelor secetei şi stimularea sectorului agricol. Viorel Matei, şeful Asociaţiei Producătorilor de Cereale Timiş, a spus că actualul ministru al Agriculturii este singurul care are o deschidere adevărată pentru dialog cu fermierii.

Fermierii sunt de acord

„Vreau să vă spun că am prezentat aceste măsuri, zilele trecute, şi reprezentanţilor fermierilor. O parte dintre ele au fost agreate de aceştia, o altă parte a fost modificată sau urmează să fie modificată în perioada următoare, în urma creării unui grup de lucru, a unui grup de discuţii pe care îl avem cu reprezentanţii fermierilor pentru a identifica cele mai bune modalităţi pentru a veni în sprijinul acelor fermieri care au fost afectaţi de efectele secetei din toamna anului trecut şi din această vară”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Una dintre măsuri este suplimentarea fondurilor pe care toţi fermierii le primesc pe suprafaţă, în campania 2012-2013, pentru ca un număr important de fermieri să beneficieze de acordarea unui ajutor de minimis pentru suprafeţele de culturi calamitate în această perioadă. Astfel, beneficiarii acestei scheme sunt fermierii persoane fizice care exploatează teren arabil şi au înfiinţat culturi în toamna anului 2011 sau în primăvara anului 2012.

180 de euro sprijin pe hectar

Acest ajutor se acordă atât fermierilor care sunt înregistraţi în sistemul APIA, deci care primesc acea plată pe suprafaţă, dar şi acelor fermieri care nu sunt în acel sistem, cu alte cuvinte au suprafeţe mai mici de un hectar, dar care reprezintă, însumat, o suprafaţă destul de mare. La nivel naţional, numărul estimat de beneficiari al acestui ajutor de minimis este de 558.000 de fermieri, suprafaţa care se estimează a fi acoperită şi care beneficiază de acest sprijin este de circa două milioane de hectare teren arabil din totalul de nouă milioane pe care îl are România. Suma maximă a ajutorului financiar în cadrul schemelor de minimis este de 7.500 euro pe exploataţie, resursele financiare care se estimează a fi alocate de la bugetul de stat sunt în jur de 40 milioane de euro.

Cea de-a doua măsură se referă la creşterea Plăţilor Naţionale Complementare pe suprafaţă pentru anul 2012. Peste un milion de fermieri au făcut cereri, în primăvara acestui an, pentru a primi sprijinul pe suprafaţă – aproape nouă milioane de hectare. Sprijinul, în anul 2011, a fost de 132 euro la hectar, fermierii au solicitat, pentru a combate efectele secetei, pentru a avea venituri mai mari care să compenseze aceste pierderi pe care le înregistrează, un sprijin cât mai mare pe campania 2012-2013 de la bugetul de stat. Acest sprijin va putea să atingă chiar plafonul maxim permis de Comisia Europeană, adică sprijinul mediu pe care îl primeşte un fermier din Uniunea Europeană, aproximativ 170-180 de euro pe hectar.

Comentarii

comentarii