Acasă Actualitate Zece sfaturi ale ISJ Timiș către elevii care dau Bac-ul în...

Zece sfaturi ale ISJ Timiș către elevii care dau Bac-ul în 2019, luni 1 iulie

DISTRIBUIȚI

Absolvenții de liceu încep luni susținerea probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat 2019. Cu acest prilej,  Inspectoratul Școlar Județean Timiș a transmis câteva sfaturi de care ar trebui să țină cont participanții.

– Nu uită cartea de identitate; Fără ea nu ți se permite accesul în centrul de examen;

– Poți intră în sala în intervalul 7,30 – 8,30;
– Este bine să ai o sticlă cu apă, chiar dacă în sala apa este asigurată;

– Nu lua multe bagaje. Trebuie să le lași la sala de bagaje;

– În sala de examen nu este permis accesul cu telefoane, ceasuri smart, cășți, dispozitive electronice / de calcul;

– Scriem cu albastru. Îți poți lua și un pix de rezervă, dar trebuie să fie cam de aceeași nuanță cu culoarea inițială. Dacă se termină pastă de scris, poți cere supraveghetorilor un pix care să scrie asemănător.

Graficele, dacă este cazul, se pot scrie cu creionul.

Cum să fac faţă stresului. Ce să fac înainte şi în timpul examenului?

1. Evită să înveţi până noaptea târziu
2. Dormi minim 8h. Un somn bun este mai valoros decât câteva ore de recapitulare.

3. Uită-te la o comedie sau fă orice altceva plăcut şi relaxant pentru a diminua îngrijorarea

Ce fac în timpul examenului?

1. Foloseşte toaletă înainte de a intră în sală, nu uită de pixuri (aceeaşi culoare), nu-ţi lua telefonul cu tine, caută-te bine în buzunar, goleşte-le !

2. Respiră adânc înainte de a citi subiectele.

3. Citeşte cu calm întrebările şi notează (pe ciornă) cuvintele cheie (de ex la română e diferenţă clară între (descrie, argumentează, caracterizează, enumeră etc).

4. Planificaţi-vă răspunsurile. Cu ce încep? Ce fac mai întâi? Cât de greu mi se pare. Să-ţi faci un plan este extrem de important (3-4 minute), deoarece te ajută să te organizezi, să răspunzi la subiecte în funcţie de timpul pe care îl ai şi să nu te stresezi cu timpul!

5. Dacă acorzi suficient timp fiecărui subiect reduci stresul şi panică şi simţi că ai timp suficient pentru fiecare subiect

6. Începe cu cel mai simplu subiect. Vei vedea că ai făcut deja un anume punctaj, că nu e greu la BAC şi te vei simţi mai relaxat şi mai încrezător pentru ce urmează.

7. Dacă crezi să te simţi rău, fă o pauză de câteva clipe, bea apă, stai relaxat (poţi închide ochii câteva secunde), mişcă-ţi capul şi braţele.

8. Dacă simţi că ţi-e şi mai rău, spune-i supraveghetorului. El are obligaţia să te însoţească, pe hol, la baie…se poate întâmpla oricui şi te poţi întoarce să-ţi continui lucrarea.

9. Nu te uita la ceilalţi, ignoră-i. Unii te pot influenţa. Nu contează cine a ieşit primul. Rămâi până la final, chiar dacă ţi se pare că nu mai ai ce să scrii. În niciun caz nu te gândi să întrebi ceva pe colegul de lângă ține.

10. Citeşte şi revizuieşte de cel puţin 3 ori. Cu cât vei citi subiectele, cu atât îţi creşte şansa să identifici unele greşeli şi mai ales să-ţi vină idei noi.

(Sfaturile sunt oferite de psihologul Mihai Copaceanu).

Comentarii

comentarii